МВР: Не се хвалете във Фейсбук къде сте по празниците
 
Избягвайте да се тагвате на снимки и да локализирате местата, където се намирате във фейсбук, когато отсъствате за няколко дни от дома си по време на празниците. Полицаите препоръчват за отсъствието ви от дома да знаят само много близки и доверени хора, съобщава "Стандарт".


Би било добре, ако те минават по веднъж на ден през жилището, за да го наглеждат. Не е зле да оставите включено дежурно осветление или работещ транзистор. При отсъствие за няколко дни трябва грижливо да затворите всички врати и прозорци.


Добре е доверени съседи да наглеждат жилището и ако забележат съмнителни лица по стълбите на сградата, да се обадят на 112./


Ето повече по темата:


Не споделяйте в социалните мрежи къде ще пътувате по празниците - това е един от основните съвети, които структурите на полицията дават на гражданите в предколедните дни.


От „Криминална полиция" предупредиха, че крадците се възползват от почивните дни, когато повечето граждани не са по домовете си.


Служителите на реда съветват българите да не оставят големи суми пари и ценности по домовете си, да не споделят в социални мрежи и пред съседи за намерението да отсъстват от жилището си, както и да помолят близки да наглеждат домовете им.


Служителите са установили, че обикновеното видеонаблюдение вече не е много ефективно, затова препоръчват занапред хората да си монтират скрити камери на нивото на лицето или по-ниско, защото престъпниците вече навеждат глава, за да прикрият лицата си.


Възможно е активизиране на телефонните измамници, предупреждават криминалните полицаи, като припомнят гражданите да не се доверяват на хора, които им искат суми по телефона, като може да се ползва претекст за новогодишна томбола, не само за пострадал близък. Да не се дават на никого пари на ръка, независимо дали се представя за държавен служител, за лекар, съветват от полицията. 


Как да предпазим дома си от крадци по празниците
 


За да неутрализираме шпионите, най – добре е да не споделяме пред никой, дори и пред хора които мислим за приятели, какви доходи получаваме и какво е обичайното ни разписание на движение. Тук обаче в основен проблем се превръщат бъбривите съпруга, тъща, майка или баба, на които никаква заплаха не може да затвори устата. Колкото и да е трудно трябва да обясним, че в името на общото благо не трябва да дрънкат какво става в дома ни. Или както е казал знаменитият Санчо Панса „Като знам колко е дълъг езикът на моята Тереса, то най – добре е тя да не знае нищо”.


Втората най–популярна средкрадците техника е да огледат добре паркираните пред блока автомобили. Когато видят, че някое семейство разполага със сравнително скъп автомобил дори и от нисък клас, това за тях е сигурна индикация, че и в жилището ще има най – малкото достатъчна техника, за да си напълнят джоба. Според полицаите, за тях е напълно достатъчно да задигнат например един лаптоп, 50-60 грама злато и фотоапарат.


Третата по популярност хватка на крадците е да проверяват самостоятелно набелязаното жилище. Обичайно преминават по няколко пъти на денонощие около жертвата, за да видят дали има движение в къщата. Скъпата входна врата също издава, че собствениците разполагат със стабилни доходи, защото щом могат да си позволят разход за нея, то със сигурност вътре има и достатъчно уреди. Доста често, обирджиите звънят на вратата през деня и ако някой отвори обясняват, че са се объркали и търсят „Пешо, дето се върна от Америка”.


Разследващите препоръчват, ако ще отсъстваме от дома си по празниците, в никакъв случай да не оставяме ценни вещи и пари. По – добре е да намерим сигурно място, където да ги съхраняваме докато ни няма. Това може да бъде обществен трезор, приятелско семейство, силно охраняван офис на приятел и т. н.


Полицаите допълват още, че голяма част от бандитите са се устремили отдавна към най – посещаваните курорти. Там за тях ще бъде още по – лесно, защото хората са отишли с нагласа да се веселят и да харчат пари. Освен това, хотелските стаи доста често не са добре охранявани, а в много случаи хора от персонала снасят информация на престъпниците. Добре е и на обществените места да спазваме препоръките на полицията, като не съхраняваме в хотелската стая скъпи вещи или пари.