В началото на седмицата ви информирахме за това как в Арена Ботевград не са допуснати децата, водени от старши-треньор Стефка Славова да тренират в спортната зала поради доста съмнителни причини - проблеми с пода, въпреки че, друг отбор продължава да провежда тренировки там.Освен това на треньорката било забранено да води електронна статистика на мъжкия отбор на Балкан без да бъде посочена никаква причина.


Във връзка с отстраняването й от статистическия екип на БК Балкан Ботевград без официална причина, ние от BGbasket.com потърсихме Мениджър статистика към Българската федерация по баскетбол и НБЛ Лили Борисова за разяснение около ситуацията.


Ето какво обясни тя пред нас:


 „Не съм информирана официално за отстраняването на Стефка Славова от статистическия екип на БК Балкан. Разбирам за това нещо от медиите.


 Изключително съм изненадана от решението на клуба да се лиши от услугите й. Каквато и да е причината, категорично не е поради несправяне със задълженията й на статистик или некачествена работа. Стефка е една от първите, занимаващи се с електронна статистика у нас и има дългогодишен опит. Не малко пъти тя е успявала да ме замести по време на официални срещи, а освен това мога да кажа, че е един от хората, които познават добре баскетболните елементи. Лично аз бих се възползвала от услугите и компетентността й на статистик във всеки един момент. За мен е нормално ръководството на БК Балкан да информира НБЛ или Мениджър Статистика за решението си и причините за достигане до него, от гледна точка на добрата съвместна работа и добрия тон, но никъде не пише черно на бяло, че трябва да го сторят.


 Излагам накратко по какъв начин работи статистиката в България и каква е системата на работа. От както съществува електронна статистика в България, всеки БК разполага със статистически екип, предложен или подбран от клуба. Ако самият клуб няма или не може да набави хора за водене на статистика, Мениджър Статистика може да съдейства, но отново БК трябва да одобри подбраните лица. Това е така, защото именно БК заплащат хонорарите на статистиците и имат право да кажат кои хора точно да обслужват срещите. След избора на статистически екип от БК и в началото на всеки сезон БК информира Мениджър Статистика кои са подбраните хора. След това задължение на Мениджър Статистика е да покани тези хора на ежегоден статистически семинар, да провери дали са годни и да ги лицензира за съответния сезон. БФ Баскетбол ми гласува доверие за това и това са част от моите задължения.


 Във всеки един момент ръководството на БК може да отстрани някой от статистическия си екип, по логични или не причини, но е приета практика да добавя нови статистици без те да се обучени или лицензирани при провеждането на следващо обучение или семинар по статистика. Напълно недопустимо е даден БК да добавя лица за статистика към екипа си при вече започнал сезон и без изричното разрешение на Мениджър Статистика.


 Добавям само, че въпреки избора на статистици от страна на клуба, НБЛ, БФБ или Мениджър Статистика могат да преценят, че екипът не се справя на нужното ниво или не полага старание да се подобри, като помолим БК да набави нови хора.“


 


Владислава Николова, BGbasket.com