Общинската администрация  ползва вода, но не плаща на „ВиК Бебреш”. Общинските спортни обекти също не се инкасират. Това става ясно от писмен отговор на управителя на ВиК Радослав Наков на питане, отправено в същия вид от съветника Иван Гавалюгов.


В питането си, адресирано и до председателя на ОбС – Ботевград – Йорданка Лалчева, Гавалюгов се интересува какви приходи през последните три години е реализирало дружеството от предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги за следните общински обекти: общинска администрация, кметствата в селата на общината, обществените чешми, градските фонтани и шадравани, плувния басейн в учебния спортно-тренировъчен център „Васил Левски”, открития градски басейн в спортно-тренировъчния комплекс до Арена Ботевград, учебен спортно-тренировъчен център „Балкан”, градски стадион „Христо Ботев”, спортна зала „Балкан”. В питането си съветникът настоява да бъдат посочени данни за всеки един обект поотделно, както и за това дали за всеки от обект има монтиран водомер, по които се отчитат доставените количества вода.


В отговора си Радослав Наков информира, че обществените чешми не се инкасират поради това, че за подаваната вода към тях дружеството не заплаща такса водоползване, тъй като водата се използва за обществени нужди.


Кметствата в селата се инкасират ежемесечно на база, се казва в отговора на Наков. На въпроса дали общината си плаща водата, управителят дава следния отговор: „Последните години не е извършено инкасиране, но това не оказва влияние, тъй като на водопроводното отклонение има монтиран водомер, а и Община Ботевград винаги е била редовен платец.”. Радослав Наков допълва, че „в момента се извършва инкасиране на общинската администрация.”. Явно това действие е предприето, след като общински съветници няколко пъти вече отправиха питания за това дали общината си плаща за количествата вода, които оползотворява.


Нито един от изброените общински спортни комплекси не се инкасира. Управителят изтъква, че това е „…резултат от водената социална политика на дружеството за подпомагане развитието на спортните умения на децата на Община Ботевград”.


В отговора на Радослав Наков липсва информация за това дали откритият плувен басейн, които се стопанисва от частна фирма, си плаща на ВиК за изразходваните количества вода.


По време на последното редовно заседание, когато на дневен ред бе отчетът за дейността на общинската фирма „ВиК Бебреш”, съветникът Йордан Йорданов и кметът Георги Георгиев бяха категорични, че всички трябва да си плащат водата, за да може дружеството да се справи с тежкото финансово положение, в което се намира.  Остава общината и подопечните й обекти да дадат пример, като започнат да си плащат редовно задълженията за вода. Така ще покажат, че не са безразлични към съдбата на общинската фирма.