По повод празника на гората, директорът на Горско стопанство – Ботевград Иван Степанов  разходи наш екип в гората над Превец. Целта бе да покаже как горските площи, в които е изведена сеч, в конкретния район  - пробирка, се възобновяват по естествен път.    


„Напоследък стана актуален въпросът за възобновяването и залесяването на горите. Обвиняват ни, че не залесяваме, което е истина. Много малко залесяване. Но това се дължи на опитите и стремежите ни да възобновяваме гората по естествен път.  Пробирка се води в горите на възраст след 40-тата година до навършване на зрелостта на гората. Тази гора е сравнително млада за възобновяване, но виждате колко много фиданки има – хиляди семенни фиданки, които ни спестяват огромни разходи за залесяване, обясни Иван Степанов. –Няма по-устойчиви от тези естествено възникнали подрасти”, добави той.  Степанов показа места, които на старите карти са голи поляни, а днес представляват гористи местности с 20-30-годишни дървета.


„На това се дължи увеличаването на горския фонд. Навсякъде, където останаха необработваеми земи през последните 20-30 години, гората настъпва, де факто имаме много нови гори, които вдигат нивото на запасите от дървесина”, каза още директорът на Горското. 


Според Иван Степанов, темата, че горите не се залесяват, се преекспонира. В тази връзка той обясни, че  залесяване се извършва там, където дървесината е повредена от пожар или ледолом, там, където не тръгва подраст.


„Масовите залесявания, които са правени през 50-60-70-те години, за да се усвоят силно ерозирали терени, са били изключително полезни.   Но вече е създадена среда, в която гората се възобновява по естествен път. Провеждаме така наречените възобновителни сечи, чиято цел е да се отворят пространства – да се осигури светлина и условия, за подрастите. Гола сеч се извършва в горски райони с нискостъблена дървесна растителност, каквато е акацията. В момента такава сеч се извършва над Трудовец. След година естествените подрасти там ще бъдат на височината на човешки ръст”, обясни още Иван Степанов.


Тази година пораженията от ледолома в горите на територията на Горско стопанство – Ботевград са сравнително малки. По думи на директора на Горското, загубите са до 10-15% в единични насаждения. „Това е напълно нормално в рамките на една зима. Не само ледолом, имаше и снеголом, а напоследък имаме изкоренени дървета от вятъра. Но това са единични дървета. Сериозни катаклизми при нас няма”, каза още Степанов пред наш репортер.