Вчера се е състояла среща между кметът на общината – Иван Гавалюгов, директорите на Северозападното държавно предприятие и Държавното горско стопанство Ботевград, съответно - инж. Веселин Нинов и Борислав Котузов, и представители на почти всички дърводобивни фирми в района, които по регистрация са 9.  


„Най-общо казано на срещата дискутирахме проблемите с доставката на дърва за огрев на населението. Уточнихме механизма, по който оттук нататък ще става поръчването и купуването на дърва за огрев от гражданите. Накратко казано – ще се подава заявление в съответното кметство, кметовете ще подават списъците с желаещи в Държавното горско стопанство Ботевград. Те, от своя страна, ще предоставят тази информация на дърводобивната фирма, както ще имат и ангажимент да контролират процеса по доставката на заявените количества.“, обясни кметът Гавалюгов.


На срещата е станало ясно още, че постъпилите заявления от граждани в Горско стопанство Ботевград са 137, от тях са обслужени – 80. В отделните кметства са постъпили  по-малко заявления, тъй като  негласно правило било кметовете да свързват желаещите директно с фирмата, която работи в района на съответното село. Според градоначалника това е странна практика на директна комуникация, която води до субективни решения от дърводобивната фирма – ако няма финансов интерес,  няма доставки.


„Използвам възможността да отправя апел към всички жители на общината, които желаят да закупят дърва за огрев, да подадат заявление съм съответното кметство и Община Ботевград. Аз поемам личен ангажимент, че в кратък срок заявленията ще стигнат до горското стопанство, респективно – дърводобивните фирми.“, заяви Иван Гавалюгов. 


Заявлението е свободен текст, който трябва да съдържа името на заявителя, адрес, количество и вид дървесина, както и телефон за обратна връзка.


На срещата е дискутиран и проблемът с преминаващите тежкотоварни камиони, натоварени с дървесина, през вилна зона Зелин. Уточнен е начинът, по който в бъдеще ще се осъществява извозването на добитата дървесина от сечищата. След спечелването на търга и сключването на договори, фирмите, заедно с представители на Горското и кметовете по места, ще провеждат работни срещи, на които ще уточняват с протокол маршрутите на извозващите камиони, както и техния тонаж.