36-годишният Иван Степанов е потомствен лесовъд. Идва от Несебър, където от 2011 год. бе директор на Държавното ловно стопанство. Преди това е работил в ловните стопанства в Севлиево и „Витиня”. Той е роден в Ботевград, завършил е ОУ „Васил Левски”, след това Горски техникум в Тетевен и висше лесотехническо образование. В момента е докторант в Лесотехническия университет. Има една година специализация във Виена. Неговият баща до пенсионирането си е работил в Горското стопанство в Ботевград.


Г-н Степанов, какви бяха първите думи, с които се обърнахте към колектива на стопанството?


За мен беше много важно откъде ще започна. От опит знам, че колегите запомнят първите думи. Това, което споделих с тях, бе, че се надявам да ги виждам на терена. Искам служителите на горите да се върнат в горите. Там да решават проблемите, да контактуват с хората.
Ние сме на ненормиран работен ден. Аз самият също не знам събота и неделя или вечерно време. Очаквам от тях  и те да бъдат постоянно на разположение.


Ботевград през последните месеци в медиите придоби печална слава като място с най-много незаконна сеч. С какви амбиции идвате в този момент?


С голям ентусиазъм идвам на новото работно място. Вече един път съм минал по тоя път – да отида на място с печална слава, където да ми се налага да вземам решения и да променям представите на общественото за нашата работа.
Наистина в последно време стопанството стана обект на медиите с неприятни случаи. Не бих казал, че това е стопанството с най-много незаконна сеч. По-скоро е най-коментираното стопанство в последно време. Основен приоритет ми е да взема отношение по тези проблеми, въпреки че това са най-сериозните проблеми на Горското. Но трябва да отговорим на очакванията на хората. В близките дни очаквам среща с хората, които имат отношение към тези проблеми. Ще отида на терен, за да видя какво е положението. Документално вече съм се запознал, така че съм готов какво ме очаква. По принцип мога да гарантирам и ще се убедите от моите действия, че ще възстановим авторитета на стопанството.
Важен момент в моята работа ще бъде за първи път в България да промотираме и наложим новата система за електронен контрол на движението на дървесината. Сигурен съм, че ще убедим обществото в нашата правота. Ще работим прозрачно и в полза на българската гора.


Предвиждате ли кадрови промени в Горското стопанство?


От това, което съм видял и в което ме убедиха от ръководството, тук има един здрав колектив. Виждам ентусиазирани и кадърни лесовъди. Първите ми впечатления са много позитивни. В никакъв случай не трябва да се очакват кадрови сътресения. Това, което казах и на колегите, е, че ми трябва един месец, за да вляза в ритъма на работа. Вероятно в хода на работата ще се наложи някои неща да се коригират, в това число и кадрово, но аз нямам предварително такива настроения.


В Горското стопанство познават баща Ви, който е работил тук...


Да. Знам, че с такова име е много отговорно. Моята амбиция е и аз да се докажа като добър лесовъд в Ботевград. Знам, че ще ми бъде тежко, но се надявам да успея. Времето ще покаже.


Снимка: vashiatglas.com