Утре баскетболният отбор на ПГТМ "Христо Ботев" заминава за френския град Лимож за участие в Световното ученическо първенство по баскетбол. Групата ще тръгне много рано сутринта от Ботевград за Аерогара София, където към същия полет до Франция ще се присъедини и другият представител на България -девойките на Финансово-стопанската гимназия "Васил Левски" от Монтана.


Световните ученически игри по баскетбол започват на 18 април. За първа година форумът събира рекорден брой участващи отбори - по 32 при юношите и 28 при девойките, досега участниците бяха по 24.


За първи път българските отбори за подпомогнати финансово от Министерството на младежта и спорта. То е отпуснало  сумата от 126 061 лева, която покрива изцяло самолетните билети и таксите за участие на всичките 6 български отбора, участващи на Световните ученически игри, каза спортният министър Красен Кралев.  Става дума и за Световното първенство по футбол, което е в Гватемала и вече започна, за първенството по лека атлетика от 27 юни до 2 юли в Китай и за Спортно-образователните игри в Атина от 2 до 7 май.


Отборът на ПГТМ "Христо Ботев" бе подпомогнат финансово и от Община Ботевград. Сумата от 6000 лева е за осигуряване на храната по време на престоя в Лимож.


Жребият, изтеглен през януари, постави отбора на ПГТМ "Христо Ботев" в много тежката предварителна група Б, в която са още първенците на Турция, Хърватия и Иран. Треньор на тима на ПГТМ ще бъде Михаил Михайлов, тъй като голяма част от играчите тренират под негово ръководство в юношеския тим на "Балкан".


В първия ден на световното първенство ПГТМ среща отбора на Иран. Мачът е от 10.30 ч. местно време, или 11.30 ч. българско. Преди него - от 9.00 ч.  е първата среща в групата между Турция и Хърватия.


На следващия ден - неделя, 19 април, баскетболистите на ПГТМ "Христо Ботев" ще имат два мача. Първият е от 8.30 ч. с Хърватия, а вторият от 13.00 ч. с Турция.


За Топ 16 се класират първите два отбора от всяка една от 8-те групи. Заелите трето и четвърто място ще продължат участието си за разпределение на местата във втората шестнайсетица.