Баскетболистите на ботевградската ПГТМ "Христо Ботев" завършиха на 18-то място на Световното ученическо първенство в Лимож, Франция. Днес те изиграха последния си мач от шампионата и загубиха от Люксембург с 3 точки разлика - 54-57.


Мачът бе изключително оспорван през цялото времетраене на срещата. Момчетата от Люксембург (на втората снимка) вкараха тройка 4 секунди преди последната сирена и в оставащото време нашите не можаха да я върнат. В играта на ПГТМ в тази последна среща пролича умората, оказа влияние и ранното започване на мача - 8.30 ч. местно време.


Така в крайното класиране тимът на ПГТМ "Христо Ботев" завърши на 18-то място.  Ще припомним, че в предварителната група В те загубиха и двата си мача: от Турция с 40-86 и от Хърватия 32-86, което ги изпрати извън първите 16 отбора.


След това баскетболистите на техникума постигнаха три победи:  последователно над Румъния 73-56,  Унгария 61-40 и Словакия 66-58.


В днешния финал при момчетата ще се срещнат настоящият световен шампион Турция и Финландия. Турците разгромиха Словения с 82-37, а Финландия се наложи над Израел със 79-71.


"Доволни сме от представянето ни на Световното ученическо първенство - каза директорът на училището Добрин Христов. - И момчетата, и ние като ръководство. Шампионатът бе много добре организиран, благодарение и на г-жа Юлия Боянова, която е председател на Техническата комисия (на третата снимка). И смятам, че момчетата имаха немалка полза от това свое участие".


Отборът на ПГТМ се завръща в България утре с полет от Париж, а от Лимож до столицата на Франция тимът ще отиде с автобус.