Феодалът е собственик на феодално владение през Средновековието. В замяна на подчинението си на суверена той получава правото да се разпорежда еднолично с дадена територия и жителите на нея. На пръв поглед няма нищо общо с България, но е достатъчно да се разходите на 40 км от София, за да установите, че неписаните закони са по-силни от писаните. Община Ботевград се управлява от един и същ кмет от 2002 г. насам, като той е оцелял през три правителства, за да остане на власт. За това време Георги Георгиев (известен в града като Тухлата) е закрепил управлението си чрез обръчи от приближени фирми, чрез услуги на общински съветници, чрез заглушаване на критиките и, разбира се, като всеки добър управник - чрез раздаване на облаги на пенсионери и млади семейства. Самият той и семейството му са се сдобили (напълно законно) с редица имоти в общината, включително със строежа на голям хотел, въпреки че никой от тях никога не се е занимавал с бизнес и всичките им доходи са от заплати.


Цената за всичко това, разбира се, се плаща от жителите на общината и от държавния бюджет - а именно от всички нас. Ботевград ще дължи все повече глоби по неизрядни поръчки, бюджетът му все така ще зависи от милостта на финансовия министър, а парите ще изтичат в строго определени джобове. За цялото това време прокуратурата е получавала редица сигнали, включително преди месец от Сметната палата. Нито един от тези сигнали не се е превърнал в дело.


Сега Георгиев се надява на четвърти мандат и на продължаващото мълчание на прокуратурата и централната власт. И да ги получи, и да не ги получи, тъжната истина остава - общественият ни строй понякога въобще не прилича на демокрация.