Как един кмет може да управлява три мандата цяла община без контрол и без правила, само с политически чадър


Датата е 29 март 2014 г. На власт е кабинетът на Пламен Орешарски. В току-що откритата спортна зала в Ботевград един до друг стоят председателят на парламента Михаил Миков, областният управител на София от ДПС Емил Иванов, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и бившият (а скоро и бъдещ) премиер Бойко Борисов. Сияещият домакин - кметът на Ботевград Георги Георгиев, триумфално подава на всеки един да среже малко от лентата и после благодари и на правителството на ГЕРБ, и на това на Орешарски, което му е отпуснало още 1.8 млн. лв., за да построи "спортното бижу".


Това беше моментът, в който Георгиев влетя в централните новини и показа какъв е талантът, който го крепи на власт толкова време: умението да е в добри отношения с всички, които имат значение за неговата политическа и най-вече бизнес кариера.


Малко след това, през май, фамилията Георгиеви отново се озова в новините, този път с доста смущаващата физиономия на сина на Георги Георгиев - Даниел. "Малката тухла", както е прякорът му, първо реши да напусне ГЕРБ, където беше депутат и да отиде в новата партия на Бареков, после се отказа и накрая беше изхвърлен от Борисов. Покрай този трагикомичен етюд се разбра, че баща му е успял да набута сина си на избираемо място чрез личен разговор с лидера на партията. Така стана ясно, че освен за собствената си кариера Георги Георгиев се грижи усърдно и за фамилията си.


През август същата 2014 г. в Ботевград показно е застрелян Семко Семков - виден местен бизнесмен, който държи част от бизнеса с дървесина, близък vс кмета и, както се оказа, печелил доста от поръчките на общината. Така в профила на Георгиев се появи още една черта - освен за себе си и за роднините си, той се оказа грижовен и към приятелите си.


Този "много бърз, много гъвкав, много инициативен" (по Борисов) кмет е бивш кадър на БКП, после я напуска само за да се върне в БСП, разделя се отново с червената идея през 2002 г., печели първи мандат, преизбран е с помощта на НДСВ, а накрая печели през 2011 г. като кандидат на ГЕРБ. Определението, което най-добре приляга на управлението му, е "местен феодализъм". А документът, който най-добре го описва, се появи преди няколко месеца на сайта на Сметната палата - мащабен одит на дейността на община Ботевград, в който лъсва целият абсурд на управлението там.


Да си продадеш старите компютри, два пъти


Още преди да се появи докладът, бяха ясни доста неща за управлението на Георгиев. Разследвания на "Сега" и "Нова телевизия" от 2012 г. показаха необичайното имотно състояние на сина му и на съпругата му. Десетки имоти, продадени от общината на различни компании и хора през 2007 и 2008 г., след това са били частично преотстъпени или продадени на Даниел Георгиев и Деспина Георгиева. Така управителят на регионалното депо Милчо Илиев и бившият управител на ВиК дружеството Гачо Гачев например се сдобиват с имоти, част от които после продават на много по-ниски цени на семейството на кмета. По този начин фамилията на Георгиев има дял във всички по-големи имоти, продадени от общината. Както всички останали местни феодали, той също има кръг от любими фирми, на които дава непрекъснато поръчки, сред които и тази на застреляния Семков. Но одитът на Сметната палата поставя всичко това в контекст и обяснява как и защо е възможно един човек да управлява цяла община самоволно и еднолично.


Официалният доклад е дълъг около 90 страници, обаче приложенията към него надхвърлят 3 хил. страници в 19 тома и изпълват цял един кабинет. Докладът е правен в продължение на цяла година, като обхватът му е разширен заради мащаба на нарушенията, открити в общината. Основният извод, който се налага при прочитането му, е, че в Ботевград цари тотален хаос - няма вътрешен одит, няма привидно никаква логика в планирането на икономическите параметри на управление, в съставянето на бюджета се лъже откровено, а поръчките се раздават и контролират по правила, уместни само според кмета Георгиев.


Може би най-фрапиращият признак за липса на централно наблюдение над случващото се в Ботевград е фактът, че общината няма вътрешен одит. Въпреки че е задължена по закон да има трима одитори, всичките са освободени още 2008 г., а на тяхно място през 2012 г. се появява стажант-одитор. "Имахме бурен дебат, но те ни казаха "това е положението", казва Яница Иванова, общински съветник от Реформаторския блок. Провалът тук е на Министерството на финансите, които не са установили тази липса. Стажантът, който е на подчинение на кмета, е син на бившия шеф на общинското ВиК "Бебреш" (повече за дружеството - в карето).


Ето няколко примера какво е възможно да се случи без външен и вътрешен одит и при "послушен" общински съвет. Въпреки че има приходи от 1.3 млн. от продажби на имущество през 2011 г., през 2012 г. общината залага в бюджета над два пъти повече приходи - 3.4 млн. лв. Причината е очаквана продажба на "компютри и хардуер". Одиторите констатират, че стойността на цялото оборудване в общината е 441 хил. лв., и то ако Ботевград реши да се раздели с всичката си техника на продажни цени (и да ползва пишещи машини вероятно). Въпреки това бюджетът е одобрен от общинския съвет и, разбира се, нищо от него не е изпълнено - към края на годината неизпълнението е в размер на 2.7 млн. лв., или 65%, което е покрито донякъде от преведените допълнително 1.9 млн. лв. от държавния бюджет. Въпреки това на следващата година общината отново прилага същия номер и пак решава, че ще продава компютри и хардуер, този път за 2 млн. лв. Това пак е одобрено от общинския съвет и, разбира се, пак не се случва.


Източено ВиК


През 2013 г. ВиК "Бебреш" се оказва внезапно на загуба от над 600 хил. лв, а за 2014 г. - 413 хил. лв "Не получавахме никаква информация от предишния управител, даваха ни се цифри, с които се замазват очите", казва Яница Иванова от ДСБ. В резултат на проверка от НАП-София, са констатирани плащания от ВиК по фактури за стоки и услуги, които реално не са били извършени и доставени от фирмите-контрагенти. Нанесена е вреда и на дружеството, и на държавата от невнесени данъци за над 300 хил. лв. Според опозицията, общината е решила да фалира собственото си дружество, като общински дружества не плащат сметки, а ремонтите се дават на външни фирми. Експерти пък определиха решението да не се таксува пречистването на отпадъчните води, като увреждащо интересите и популистко. Според висш държавен одитор, причината за тази схема е проста: "изкуствено завишават приходната част на бюджета, за да вдигнат и разходната. Така харчат повече пари и накрая на годината изнудват държавата, че ще фалират". Изнудването работи - МФ превежда на няколко пъти субсидии допълнително на Ботевград.


Община с частни правила


А къде отиват тези изкуствено завишени разходи? По поръчки за ремонти, доста от които при фирми, близки до кмета. Според справка, поискана от опозицията в общината, само една фирма - СД "Цеки-Захариев и сие" на близкия до Георгиев Мартин Захариев, е получила близо 700 хил. лв. за 2011 и 2012 г. за ремонти на канализация и водопроводи, предимно чрез директно възлагане и чрез практика с три оферти, която позволява на възложителя да избира между определени фирми. 


Кметът Георги Георгиев не разчита само на извънредните субсидии от МФ, а и на редовните, въпреки че това е забранено. С решение на общинския съвет му е дадено правото да плаща "извършените разходи за благоустрояване и принудителни ремонти" с пари от такса битови отпадъци. Това са пари, които всяка община събира за извозването на отпадъци, и ако останат средства, те не могат да бъдат ползвани за нищо друго, защото законът забранява. Това очевидно не прави впечатление на контролирания от Георгиев общински съвет, който му дава права, надскачащи законите. Според доклада на палатата през 2012 г. от тези пари са отклонени за текуща издръжка и капиталови разходи 674 хил. лв.


Друг пример за "прескачане" на закона е ситуацията с прословутите вече спортни обекти. Докладът казва, че се прехвърлят разходи от целевите средства за образование. Източник на "Капитал" пояснява, че се взимат над 200 хил. лв. от тези пари, дават се на директора на училищно-спортен комплекс "Васил Левски", който после ги връща за издръжка на залата, басейна и ледената пързалка.


Това не е единственото, което Общинският съвет одобрява безрезервно. Предложението за краткосрочен дълг, пак направено от кмета, е без посочени лихвени условия, погасителна схема и влияние върху бюджета.


Обществените поръчки - от своеволие, през нередности до измама


Липсата на одитори, контрол и правила изглеждат именно като ситуацията, която допада на Георги Георгиев. Общината не е приела необходимите правила за обществени поръчки, а освен това много от тях отдава с пряко договаряне. За 2012 и 2013 г. това са два договора за сметосъбиране и извозване, 3 договора за ремонт на пътища и 3 договора за разриване и запръстяване на сметище. Едва ли идва като учудване констатацията на Сметната палата, че няма адекватна проверка и контрол на тези договори - има произволно наложени глоби, никакви протоколи, нито разчети. Предвидени са например 265 хил. лв. за "съдове за битови отпадъци", без да е приложен разчет на наличните съдове и необходимия брой нови. Без да има протоколи как се извършва извозването на отпадъците, общината е решила в началото на 2012 г. да наложи 50% глоба на изпълнителя "Еко Ес мениджмънт" заради "некачествена работа". Няма документи, които да доказват тази констатация.


Вече прословута след репортажа по бТВ стана поръчката за регионалното депо за отпадъци, в което е било заложено извозването на 10 км, докато реалното разстояние е не повече от 500 метра. По тази поръчка предстои да се види дали ще има корекции, но Сметната палата вече е изчислила, че вредата от това за бюджета на общината не е малка - над 1.3 млн. лв. Тази поръчка е и добър пример за дирижирания хаос, в който съществува царството на Георгиев - по нея вече има отдавна проект, който не е ясно защо и как е бил създаван, после е възложен за изпълнение на друга фирма, след което възникват допълнителни разходи за отводняване на подпочвени води, които са били известни още преди години, но неясно защо не са включени в проекта. Всичко това, разбира се, си има цена, която се плаща от общината.


Но най-голямата цена, която ще бъде платена от данъкоплатците поне засега, ще е глобата, наложена за строежа на пречиствателна станция. Заради силно ограничителни условия и зле проведени процедури община Ботевград понася 25% корекция върху сумата за станцията, което е около 4.5 млн. лв.


Друг интересен похват е обявяването на поръчка, събирането и отварянето на оферти и след това отмяна на поръчката и повторното й обявяване с леко променени ограничителни условия. Така например се е случило с проект за "Придобиване на съоръжения, оборудване и нематериални активи за географска информационна система, базов софтуер и геобази данни" за 355 хил. лв.  Обявен декември 2012 г., през февруари 2013 г. той е прекратен, като мотивите са "несъответствие между предмета на доставка, описан в обявлението, документацията за участие, техническата спецификация и одобрената за финансиране по проекта дейност". Одиторите не получават нито един документ, който да доказва това твърдение, но през април поръчката е подновена с изисквания за професионален опит и изпълнени проекти, които "необосновано ограничават участието".


Когато се стигне до външна намеса и контрол - както в случая с наложена 140 хил. лв. корекция от "Регионално развитие", кметът Георгиев има друг интересен метод за решаване на проблема - прехвърля го върху изпълнителите. Владимир Танев от "Травъл медия груп", които имат договор с общината за доставка на костюми и декори за атракция "Последните дни на Иван Шишман", твърди че Георгиев е събрал него и още няколко изпълнители на проекти след наложената корекция, за да поиска от тях да намалят стойността на вече спечелените поръчки. Танев е отказал, което е резултирало в това, че платените му пари са били много под дължимите от общината. Той е завел дело срещу Георгиев и е подал сигнали до регионалното министерство и Европейската комисия. Танев показа и документи от МРРБ, в които се обсъжда налагането на 100% корекция върху проекта на стойност 119 хил. лв., заради "подозрение за измама". Ако това се случи, Ботевград ще е първата община в България с подобна корекция.


Общината - това съм аз


Всичко това години наред е одобрявано от общинския съвет. Едва преди месец-два група опозиционни съветници от ляво и от дясно, започнаха открити действия и писма до институции срещу кмета. На въпрос защо не са предприемали нищо, съветничката от ДСБ Яница Иванова казва с тъжна ирония "ние, като предприемаме действия, и тръгват да ни бият" - препратка към случай от миналия месец, когато на заседание на съвета влетя гореспоменатият Мартин Захариев-Цеки и почти нападна един от съветниците. Всъщност, обяснява тя, няма значение какво казва опозицията, защото кметът разчита на 17 от 29 гласа, и така прокарва всичките си решения. Георгиев, както вече установихме, умее да се отплаща - един от неговите съветници е Николай Велков-Шопа, за когото в града се говори, че държи концесията за сметосъбиране чрез фирма "Еко Ес мениджмънт" (въпреки че няма формална връзка с нея), а друг е управител на спортния комплекс.


Преди време пред "Дневник" част от бившите съратници на ботевградския кмет от БСП го определиха като "душевно нечистоплътен, умеещ да открадне, но и да се отблагодари, като е създал кръгове фирми, с които работи". Иван Гавалюгов, който е един от най-гласовитите опозиционери в Ботевград, казва, че случващото се там няма голямо материално изражение в национален план, "но е емблематично за това докъде може да стигне произволът на местната администрация в малките населени места".


Според опозицията в прокуратурата има 17 преписки, свързани с него. Нито една, очевидно, не е стигнала до по-напреднала фаза. Въпросителните за управлението на Георгиев излизат и далеч извън сферата на обществените поръчки. Очевидно е, че общината работи с фирми фаворити - освен споменатата вече СД "Цеки-Захариев и сие" друг такъв фаворит е "Барези 1" на известния в околността Тихомир Нинов. Почти 6 млн. лв. е спечелила фирмата от различни договори с общината за последните години. Подобен фаворит е била и фирмата на Нинов със застреляния Семко Семков - "Европа 7". Семков е бил женен за сестрата на Нинов и също е бил един от любимците на Георгиев. Източници на "Капитал", запознати със ситуацията, разказаха обаче, че между кмета и застреляния бизнесмен е възникнал конфликт за пари - общината е дължала неизплатени суми на "Европа 7". Те твърдят, че стилът на работа на Георгиев е именно да не плаща цялата сума на спечелилия поръчката, а да му дължи, като го урежда с нова по-късно, но в същото време го оставя зависим. При описаната вече ситуация с контрола на документацията и финансите на общината това е повече от лесно. Според същите източници Семков е имал намерение да се свърже (или се е свързал) с ДАНС, за да опише далаверите в Ботевград, а също така е искал да се кандидатира за кмет, но не е получил подкрепа от бизнеса.


Това не е единственият начин, по който кметът се облагодетелства от управлението си. Миналата седмица общинската администрация поиска нов трафопост в Камен дол, село Новачене, да се отдаде на ЧЕЗ за временно стопанисване. Интересното е, че общината е инвестирала в този трафопост 50 хил. лв., а според сайта botevgrad.com единственият ползвател към момента са 4-5 западнали вили в местността и новият хотел, който дъщерята на кмета строи върху огромен имот там. Общинската ВиК фирма е подновила канализацията, към имота води и нов път. Дъщерята Цветина Георгиева е на 22 години, студентка и очевидно е успяла да си позволи солиден заем за подобен строеж. Официално семейство Георгиеви няма други източници на доходи извън трудовите, което обяснява защо имотите са придобивани на ниски цени (между другото кметът на с. Новачене е братовчед на Георгиев).


Вместо епилог


В Ботевград няма феодали, които да налагат такъв тип управление, а кмет, който е преизбиран три пъти, казва Георгиев в отворено писмо. Във всичките си отговори на неудобни въпроси, той изтъква постиженията си и бяга от конкретика.


"Капитал" потърси кмета за коментар по всички изброени по-горе въпроси. Георги Георгиев вдигна телефона, обясни, че може да се види с нас след интервюто си с бТВ (на което той докара 20 души "свидетели" от общината със себе си), но след това отказа разговор и каза, че единственият му отговор е на сайта на общината. Там в типичния си стил Георгиев отговаря на отвореното писмо на опозицията, като ги обвинява в сплетни и разказва надълго за постиженията си - пенсионерски клубове, безплатен транспорт за пенсионери, самодейни състави и т.н. Грижата за пенсионерите е разбираема - те са 6400 при 29 хил. избиратели. Всъщност Георгиев отдавна практикува този тип комуникация с избирателите си през малкия екран. Два пъти месечно той се появява в местния кабелен канал "Ботевград", където е закупил с общински пари екранно време и надълго и нашироко критикува всички, които са опозиция на управлението му, въпреки че целта на предаването е да се информира за ставащото в общината.


Това не изчерпва информационната война, която кметът води. На едно от заседанията миналата година той решава да назначи човек за поддръжка на сайта и на въпрос на Иван Гавалюгов дали една от функциите на експерта няма да бъде да следи каква информация се публикува на други сайтове, Георгиев отговаря: "Задължително, как няма да следи. Когато в сайта на Иванчо или Драганчо например пишат, че кметът е вързал щъркел на часовниковата кула, той трябва да дойде при мен и да каже: "Г-н кмете, тук пише, че си вързал щъркел." Аз ще кажа: "Пиши, момиче, кметът на Ботевград не е връзвал щъркел!"


Преди две седмици на сбирката на ГЕРБ в Ботевград е било решено Георгиев да бъде издигнат за нов мандат на тези местни избори. Източници от партията в София обаче изразиха съмнение, че това ще бъде одобрено. На въпрос кой подкрепя многоцветния кмет, висш кадър на партията отговори "вече никой". Сега явно въпросът е дали прокуратурата няма да се задейства предизборно в града, след като дълги години е мълчала по тези въпроси. Но това вече е друга болна тема.