Покрай нашумелия напоследък неприятен инцидент с Илия Кусев, днес кметът инж. Богомил Георгиев даде разширен брифинг. Освен представителите на местните медии присъстваха и служители от Общинска администрация.
Припомняме, че на 29 април Илия Кусев изпрати до botevgrad.com писмо, в което излага обстоятелствата около неговото арестуване на 28 април за продажба на стихосбирката на Христо Ясенов пред входа на Общината.
Последва гневен протест от Общинския съвет на БСП, след него и становището на общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ.
В развихрилите се форуми под трите материала, имаше не малко мнения, че сигналът е подаден от кмета или от съветник на ПП ГЕРБ.
Основната тема на днешния брифинг, който кметът даде в малката зала в Общината беше именно този неприятен за никого инцидент.
Той категорично отрече да е подавал сигнал до полицията, че Илия Кусев продава книги. „Аз съм кмет и имам други възможности да реагирам при продажбата на книги, е не чрез полицията.”
След което изрази своето дълбоко уважение към Илия Кусев като към негов учител и директор.
Колкото до твърдението в писмото, „Не даваме пари за комунисти и комунистическа пропаганда”, каза: „никога не съм финансирал книга под партийна егида, нито на БСП, нито на ГЕРБ, нито на която и да е партия. Финансирал съм редица книги, но не и партийни”. Отказал е финансирането на стихосбирката на Ясенов, защото се издава със съдействието на Корнелия Нинова. Така я е сметнал за комунистическа пропаганда.  
Отрече да е имал някаква представа за случката с Илия Кусев. „Видях го да продава книги, попитах колко е продал и това беше”. И отново заяви категорично, че не се е обаждал на полицията.
Спирайки се на определени моменти от гневния протест на ОбС на БСП, той подчерта, че когато е станал кмет не е имало пейки, които да се чупят. Сега вече има  пейки и огради за чупене, и дръвчета за унищожаване.
На въпроса от Протеста „Дали отговорите не се крият в управленската немощ, която 8 години беше скрита зад военно поведение и тоталитарно мислене?” заяви, че за него е въпрос на чест да служи в Българската армия и начина му на управление е довело до реализирането в Общината на 84 милиона лева.
А дали познава поезията на Ясенов, изрази готовността си да излезе на диспут по този въпрос, защото претендира да познава творчеството на поета.
Освен на този наболял въпрос, инж. Богомил Георгиев се спря и на други въпроси, които вълнуват хората.
На първо място, работата по централния площад. „Нито дървета ще се секат, нито гнездото на щъркела ще се разрушава”, беше категоричен той. И прие предложението на наш представител на брифинга, да се постави разяснително табло как ще изглежда площада след цялостната му реконструкция.
Прие и другото наше предложение, да се възобновят брифингите в общината, с оглед на това хората да научават чрез медиите какво е свършено, какво се върши или предстои да се върши.  
Категоричен беше, че никой от Общината не е предлагал да се премахне паметника на „Звездата”. „Не е удачно да се рушат паметници, нито този в Етрополе, нито на Червената армия в София, на Альоша в Пловдив или на какъвто и да е друг паметник в страната”, каза кметът и заяви, че той е наредил да се възстанови паметника на Марийка Гаврилова. Ако си спомняте, преди няколко години главата от паметника беше демонтирана от вандали за скрап, смятайки я за бронзова.
В края на брифинга отново припомни, че Общината води напълно социална политика. Един от примерите за това е безплатната храна на децата от детските градини и детската ясла. „Това го няма в никоя друга община в страната”, беше категоричен той.