УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,


Политиката на Община Етрополе винаги е била и продължава да бъде насочена към подобряване условията за живот, привличане на инвестиции и създаване на благоприятна среда за развитие на бизнеса. Всяко едно наше действие е съобразено и подчинено на правните норми и действащото законодателство. Създаването на работни места и спиране на процеса на изтичане на работна ръка от Етрополе към столицата и други съседни градове е свързано със създаване на добри условия за развитие на бизнес инициативите на предприемачите решили да развиват и осъществяват на територията на общината своята производствена дейност.
За тази цел с Общия устройствен план, одобрен през 1976 г. са обособени индустриални зони, една от които се намира в южната част на града на изхода към с. Бойковец.
През 2012 г. именно в тази индустриална зона бе въведена в експлоатация ”Централа за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на база газификация на биомаса”. След подадени сигнали на граждани дейността на централата беше спряна до отстраняване причините, довели до изпускане на неприятни миризми, като към настоящия момент не работи.
Към 15.07.2015 г. в Община Етрополе е представен проект за “Преустройство и реконструкция на технологични съоръжения и инсталации” част от съществуваща ”Централа за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на база газификация на биомаса” в имот № 000668, землище на гр. Етрополе с възложител „Грийн Форест Проджект” АД. Съгласно проекта планираните промени в работата на инсталацията касаят преминаване в режим от високотемпературна към нискотемпературна газификация на биомаса, при която добивът на газ се получава чрез прилагане на биологични процеси на ферментация на биомаса, а не досегашните термо-химични процеси. В резултат, ще се елиминира образуването на два субпродукта – дървесни масла и дървесни въглени, като ще се предотврати образуването на отпадък от дървесна пепел.
Проектът е придружен от:
1. Писмо №26-00-10224/15.01.2015 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите – София, съгласно което не се предполага допълнително значително въздействие върху околната среда, като фирмата се задължава да спазва редица условия, вкл. Програма за техническа поддръжка на пречиствателните съоръжения на производствената пощадка, План за собствен мониторинг на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух и шума в околната среда и протоколи за измерени емисии  и шум към датата на въвеждане в експлоатация. Изрично е указано всички дейности на площадката да се извършват по начин, недопускащ разпространението на неприятни миризми извън границите на същата.
2. Здравно заключение изх. № 32-21-239/13.07.2015 г. на Регионална здравна инспекция – София област, съгласно което инвестиционният проект съответства на здравните изисквания;
3. Становище рег. №1886/13.07.2015 г. на РС ПБЗН – Етрополе, съгласно което представеният инвестиционен проект съответства на изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност.
Във основа на представените документи, съгласно нормативните срокове и процедура съгласно Закона за устройство на територията е издадено Разрешение за строеж №38/02.09.2015 г. Разрешението е в процедура на обявяване на заинтересованите страни и не е влязло в сила. Предстои Обществено обсъждане на проекта, организирано от Община Етрополе на 23.09.2015 г. от 17:00 ч. в Мултифункционалната зала при НЧ „Тодор Пеев – 1871”.
Като институция, Община Етрополе е длъжна да спазва административните срокове и процедури при издаване на документи, каквото е разрешението за строеж.
Като Кмет на Община Етрополе, аз заставам твърдо зад гражданите и техните права. В тази връзка заявявам готовността си да защитавам остро правото им на чиста и здравословна среда на живот, в случай че не бъдат спазени екологичните и здравни изисквания при експлоатацията на централата за производство на електроенергия от биомаса.