Улисани в своето ежедневие, сигурно мнозина от ботевградчани не забелязват, че 149-годишната часовниковата кула е спряла. Последният документиран камбанен звън на символа на града бе в предаването „Часът на общината”, излъчено на 31.03.2015 год., когато г-н Г. давеше интервю от своя кабинет.  Точно тогава той публично излъга, заявявайки в ефир, че процедурата за избор на изпълнител на проекта за реконструкция на градския парк се е провалила поради липса на подадени оферти за участие в насрочения за 17 март тази година открит публичен търг.


Не, разбира се, не лъжата на кмета, е причина за мълчанието на кулата. Най-вероятно става дума за сериозна повреда в часовниковия механизъм. Възможно е причината да е друга. На този етап няма яснота кога кулата отново ще известява жителите и гостите на града за всеки кръгъл час със съответния брой камбанени звънове.


Часовниковата кула е най-представителната историческа и архитектурна забележителност на Ботевград. Тя е един 100-те национални туристически обекта. Затова се смята за символ на града.


През миналата година Часовниковата кула бе ремонтирана за над 70 000 лева по проект „Ботевград - привлекателна дестинация  за атрактивен културно-исторически еко и спортно развлекателен туризъм”.  Ремонтът включваше подмяна на електрическата инсталация, укрепване на вътрешната конструкция, пребоядисване на горната част.