Лукойл Академик победи Черно море Порт Варна и във втората полуфинална среща от НБЛ. Тимът на Тони Дечев се наложи над варненци с 94-86, след като контролираше двубоя през цялото време и поведе с 2-0 победи в серията. На моменти разликата бе над 20 точки, а в края варненци стопиха изоставането си значително, но силите им не стигнаха за нещо повече. Така серията се премества във Варна, а следващият двубой ще бъде в сряда (13 май) от 18.00 часа.


Варненци започнаха добре двубоя като в началото поведоха със 7-4, но водачеството им бе до там. Домакините от Лукойл Академик бързо се върнаха в мача и направиха серия от 8-0, за да обърнат в резултата при 12-7. От там нататък вицешампионите увеличиха постепенно аванс и поеха изцяло контрол в мача. Нападението на „моряците“ не вървеше никак добре и след първия период те изоставаха вече с двуцифрена разлика при 31-17. Дий Браун бе в основата за солидната преднина на Лукойл като водеше перфектно атаката на своя тим и направи 8 асистенции за 10 минути игра. Най-малката разлика през втория период бе 10 точки при 36-26, но тя не продължи дълго и след нова силна серия на Лукойл и няколко тройки на Дий Браун и Никола Драгович, вицешампионите вдигна аванса си над 20 точки. Процентът им на стрелба на гостите обаче бе доста слаб, а Лукойл вкара близо 60 точки за 20 минути, за да излязат в почивка отново с 14 аванс.


Черно море започна страхотно третия период и подобри процента си на стрелба, а след две поредни тройки на Асен Великов и силно включване на Милян Пупович гостите намалиха за първи път до 7 точки при 72-65. Никола Драгович обаче не позволи заплахата да продължи дълго и след третия период Лукойл отново направи двуцифрена преднина. В началото на последната част гостите от Варна все още имаха шанс, но пропуснаха да реализират важни атаки и допуснаха няколко грешки. Веселин Веселинов и Христо Захариев вкараха две поредни тройки, за да вдигнат отново аванса на Лукойл до 20 точки. За „моряците“ обаче двубоят не бе приключил и в последните минути те намалиха на няколко пъти изоставането си, но до края не успяха да обърнат.


Никола Драгович бе най-резултатен за Лукойл Академик с 26 точки, а Дий Браун наниза 23 и извърши рекордните 14 асистенции като 10 имаше още на почивката.


За Черно море Капитанът Асен Великов и Лени Даниел отбеляза по 20 точки. Милош Коматина завърши с 16, а 10 отбеляза Станимир Маринов, който направи и 7 асистенции.