Изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на кмета на Ботевград Георги Георгиев, съобщиха от пресцентъра на партията. Това е решено днес, след като комисията е разгледала заявление на Георгиев за прекратяване на членството му по собствено желание.


Георгиев е депозирал заявлението също днес – само ден след като председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в ефира на Би Ти Ви, че партията няма да го подкрепи на местните избори наесен.


"Днешното решение на изпълнителната комисия на ГЕРБ е мотивирано и от принципите на партията да не толерира и по никакъв начин да не разпъва политически чадър над когото и да е, когато са на лице сигнали за нередности или когато предстоят или текат проверки на правоохранителните и всички останали компетентни институции", се посочва в съобщението.

Думите на премиера вчера се случват след журналистически разследвания за състоянието на кмета на Ботевград.

"От ГЕРБ винаги сме заявявали и отстоявали принципа, че всички трябва да работят, спазвайки нормите на закона, без значение на какъв пост в държавата се намират", пише още в днешното съобщение на ГЕРБ. От формацията заявяват, че прекратяването на членството на кмета на Ботевград е "поредното доказателство, че няма да позволим съмненията около работата или личното благосъстояние на когото и да било да оставят отпечатък върху принципите на партията".