Местното ръководство на ГЕРБ потъна в мълчание, след като министър-председателят Бойко Борисов категорично заяви в ефира на bTV, че " ..кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ". Многократните опити през последните два дни да се свържем по телефона с координатора на ГЕРБ за Ботевград Иван Начев и организационния секретар на партията – Йорданка Лалчева, се оказаха безуспешни. Така въпросите, които искахме да им зададем, останаха без отговор. А те са:



  • Как ще коментирате позицията на лидера си Борисов да не подкрепи Георгиев за нов мандат?  

  • Местната структура на партията има ли готовност да номинира друга кандидатура?

  • Защо  Георги Георгиев реши да напусне партията?

  • Изключването на Георгиев от ГЕРБ ще намали ли подкрепата на партията в общината?

  • Местната структура на ГЕРБ приема или се разграничава от решенията на централното пртийно ръководство по казуса "Георгиев" ?


По всички тези въпроси потърсихме мнението и на другите общински съвтници от групата на ГЕРБ в Общински съвет – Ботевград. Първият, с когото се свързахме, бе Йордан Йорданов, който се оказа доста словоохотлив и заяви следното: „Не знам  дали Борисов има основание за тези свои думи, но аз, откровено казано, бих се срамувал, ако съм от неговата партия. Защото той самият, при всяка визита в Ботевград, е заявявал, че се гордее с този кмет, както и че ако има повече такива кметове в България, тя ще е на друго дередже. Това го каза и в Литаково, каза го и тук - в Ботевград,  при откриването на различни обекти. Лично аз съм изненадан. Но пък от друга страна, казвам, че Борисов изпълнява нечия поръчка. Това е мое твърдо убеждение. Поръчка на хора на изток от Ботевград.”.


По повод решението на Георги Георгиев да напусне партия ГЕРБ, Йорданов каза: „Сигурно е имал основание да го направи. Той, между другото, отдавна е подготвен, че това ще последва, че има такъв вариант. Аз също очаквах такъв ход. Очаквах го не по такъв начин, разбира се. Очаквах го да дойде като се издигат кандидатите за кметове и общински съветници. Очаквах, че тогава кметът няма да бъде подкрепен. Но дали той прибързано напусне партията, или не – ще кажа, че ако аз бях на негово място, щях да съм още по-остър към премиера. Като разбрах какво е написал, много елегантен ми се струва. На него му отива по-твърдо да говори. Лично аз щях да съм по-категоричен. Защото не може до вчера ти да си го хвалил, а сега, съобразявайки се с някакви други неща, както се казва - ни в клин, ни в ръкав, да казваш нещо, което не те питат. Водещият го пита за кметовете на Хасково и Пазарджик, той казва „там ще изчакаме да приключи разследването ", а тук, без никой да го пита – опааа… Личното ми мнение е, че това е една добре скалъпена игра на премиера, която не му отива, разбира се. Пак казвам, с всичките ми забележки към Георги Георгиев, а аз му ги казвам в очите, защото няма какво да се заблуждаваме - безгрешни хора няма, аз подкрепям този кмет.”.


Според Йордан Йорданов, ГЕРБ Ботевград няма да излезе с друга кандидатура за кмет на Ботевград. Той прогнозира, че напускането на Георгиев ще се отрази негативно върху изборния резултата на ГЕРБ в общината. „В най-добрия случай ГЕРБ ще е трета политическа сила в Община Ботевград”, смята общинският съветник.


За разлика от Йорданов, друг близък и верен сподвижник на кмета - Маргарита Кирова, бе съвсем лаконична: „От изказването на Борисов стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Георгиев. Като министър-председател и председател на партия ГЕРБ, той си има своето основание да го каже. Не съм член на партия ГЕРБ и не съм присъствала на партийното им събрание. От медиите научих, че ГЕРБ Ботевград номинира Георги Георгиев за кмет на Ботевград. Също така в медиите прочетох, че събранието не е трябвало да бъде номинационно. Според мен ръководството на местната структура си носи отговорност за това, че не е съгласувало действията си с националното ръководство на партията.”.


По телефона потърсихме и приближения до кмета съветник Николай Велков, но той също не отговори. Съветниците Даниела Дойчева, Ташка Дикова, Евгения Иванова, Тодорка Петрова, Петър Николов и Методи Методиев категорично отказаха да коментира и да отговарят на каквито и да било въпроси, свързани с раздялата на ГЕРБ с Георгиев.


Георгина Романова мотивира отказа си да коментир така: „Аз съм в ръководството на ГЕРБ Ботевград, но мен никой за нищо не ме уведомил и не ме е питал. Затова няма как да коментирам случващото се." 


Даниела Николова също не пожела да отговаря на въпроси, като се обоснова, че не е член на ГЕРБ, а симпатизант на партията. 


И Цонка Докова се въздържа от коментари, като изтъкна следната причина: „Бях на обучение и не съм запозната със ситуацията. Трябва да се информирам и след това мога да коментирам.”.


Междувременно до botevgrad.com достигна информация, че на съветниците от групата на ГЕРБ е било разпоредено да не дават никакви изявления за медиите.  Научихме също, че ръководството на местната структура на партията спешно се е събрало тази вечер, за да обсъди създалата се ситуация и да координира действията и позициите си, свързани с нея.