РОДНИЯТ КРАЙ В МОИТЕ ОЧИ


С КОГО И С КАКВО СЕ ГОРДЕЯ ОТ ИСТОРИЯТА НА РОДНИЯ КРАЙ


КОГА: 19 май, вторник


КЪДЕ:


СОУ „Христо Ясенов“ – Етрополе 10.00 – 11.00 часа


ОУ „Христо Ботев“ – Етрополе 13.30 – 14.30 часа


На 19 май, вторник, Елаците-Мед и Геотехмин ще връчат наградите на учениците от СОУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“– Етрополе, класирали се на първо, второ и трето място в конкурса „Родният край в моите очи“, осъществен в рамките на програмата за корпоративна социална отговорност на Елаците-Мед и Геотехмин „Култура и национална идентичност“. 


В СОУ „Христо Ясенов“, където участието беше по-активно, ще бъдат наградени 19 ученици, а в ОУ „Христо Ботев“– 11. Ще бъдат присъдени и поощрителни награди.
В състезанието взеха участие общо 292 ученици от седемте училища-партньори на конкурса. 224 от предадените работи са рисунки, посветени на темата за родния край, 46 – са съчинения и стихотворения и 22 – родословно дърво. Наградените ученици са общо 94.
Класирането е направено от авторитетно четиричленно жури в състав: историкът акад. Георги Марков, художникът Васил Горанов, учителката по литература Любов Шишкова и учителят по история Александър Иванчев, и двамата от Националната гимназия за древни езици и култури в София.
Конкурсът започна през март в шест населени места, в които Елаците-Мед и Геотехмин развиват дейност. Двете дружества организираха и финансираха инициативата, водени от идеята да съживят интереса на учениците към историческото минало, народната и родовата памет. Учениците сами трябваше да потърсят събития и личности от родния край, да се обърнат  към хубавите народни обичаи и творчество. Кандидатите се състезаваха в няколко категории – рисунка или родословно дърво, съчинение или стихотворение. Те бяха разделени в три възрастови групи – 1 и 2 клас, 3 и 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-малките кандидатстваха с рисунка. Учениците от втората група се състезаваха по избор с рисунка, съчинение или стихотворение, а най-големите - с рисунка или родословно дърво, съчинение или стихотворение по избор.