Общината дължи 87 209 лева на „Балкангаз 2000” АД. Дружеството си ги прихваща от дивидента


На провелото се на 14 май Общо събрание на акционерите на „Балкангаз 2000” АД е взето решение дружеството да внесе в общинския бюджет дивидент от печалбата за 2014 година, представляващ сума в размер на 87 771 лв. Оказва се обаче, че общината има задължения към дружеството, които възлизат общо на приблизително същата сума – 87 209, 57 лв. На вчерашната извънредна сесия на ОбС общинското ръководство поиска съгласието на съветниците сумата да бъде прихваната от дивидента, а остатъкът да бъде внесен по сметка на общината.


Съветниците от опозицията реагираха остро на тази докладна, тъй като тя им е била изпратена по електронните пощи няколко часа по-късно от останалите документи. „Не съм длъжен да седя и да чакам в кой точно момент общинската администрация ще благоволи да ми изпраща докладните. Трябваше да бъдем предупредени за тази докладна. Смятам, че това се прави съзнателно, за да бъдем в неведение относно такъв тип докладни”, заяви Филип Филипов и продължи: „Учудването ми е невероятно. Получаваме една докладна, за която сега научавам. Това е един въпрос, който аз бях поставил в законовия срок преди предната редовна сесия. Въпросът ми беше: Има ли не разплатени сметки на тези обекти, които се цитират тук. Поводът да не ми се отговори е именно тази докладна. Не съм готов да се произнеса по нея, защото сега я виждам. Но какво се оказа - че освен за вода, общината има задължения и за потребление на газ.  Вода обаче можем да крадем от язовира, но газта е на разходомер и трябва да се плаща. И ако общината или общинските обекти не платят, ще плащат хората на този град.". 


По докладната взе отношение адв. Стоян Стоянов, който каза, че ОбС  не може да взема решение за прихващане на вземанията от дивидента, а  може да възложи на представителя на общината в Общото събрание на акционерното дружество, в случа Георги Георгиев, да направи това предложение на Общото събрание и да го гласува.


Съветникът Христо Якимов изрази мнение, че е абсолютно задължително представителят на общината в Общото събрание да бъде подменен. „В момента се получава така, че едно лице, което на практика еднолично приема решенията в Общото събрание, си позволява, в едно друго свое качество, а именно като кмет на общината, да ощетява дружеството като не плаща дължимите суми. От тази докладна, ако не друго, поне стана ясно, че кметът абсолютно целенасочено и продължително, в продължение на три години, идва и лъже пред целия Общински съвет. При всяко едно приемане на бюджет досега, кметът е декларирал, че общината приключва годината с разплатени сметки. А тук виждаме сметки от 2012 год. Именно това е повод да искаме смяната му в Общото събрание на „Балкангаз 2000”, мотивира се Якимов.


Предложението на адв. Стоянов провокира Иван Гавалюгов да попита: „Каква е ролята на изготвилия докладната – г-жа Людмила Маркова – главен юрисконсулт.”. След това се обърна към нея с думите: „Г-жо Маркова, считам, че е Ваше задължение е да предлагате на Общинския съвет законосъобразни решения.”.


Иван Гавалюгов продължи в подкрепа на изказването на Христо Якимов. Той каза, че не е изненадан, че община Ботевград е един от най-големите длъжници на общинските търговски дружества – ВиК и Балкангаз. „От справките, които предоставя Балкангаз, е видно, че сумата натрупана от 2012 год. е без никакви лихви. Това очевидно се е отразило на финасовия резултат на акционерното дружество”, отбеляза Гавалюгов. Той каза, че не е видял задълженията на общината да са отразени в информацията за дейността на Балкангаз за 2014 год., която бе внесена за гласуване на редовното заседание на ОбС през април. „Ако тези задължения не са включени в баланса на дружеството, то тогава финансовият резултат е изкривен”, каза съветникът. Той уточни, че това са само негови предположения, които се базират на аналогичен случай с ВиК дружеството.


„Трябва ли един общински съветник да пита, за да се сети община Ботевград, че трябва да си плати задълженията към общинското търговско дружество? Убедени сме всички, че поводът да се платят тези задължения, дали чрез прихващане или под някаква друга форма, е питането, което бе внесено от общинския съветник Филип Филипов. Отговор получихме сега: Има задължения и те ще бъдат прихванат”, допълни Гавалюгов и попита: „Ако Балкангаз не бе на печалба, тогава щяхме ли да продължим да утежняваме финансовото състояние на дружеството, не внасяйки задължения в размер на 90 000 лева без лихви?”.


Цеца Христова също каза, че е изненадана от тази докладна, тъй като до момента не споменавано, че общината дължи пари на Балкангаз. Тя заяви, че това я провокира да попита на една от следващите сесии дали община Ботевград има задължения към частни фирми, които изпълняват различни проекти.


Докладната бе предложена за гласуване с промяната, която адв. Стоянов направи. 18 съветници гласуваха „за”, 5 – „въздържал се”, един съветник не участва в гласуването.


От справките, приложени към проекта за решение, е видно, че общината е натрупала задължения за потребление на газ за: Исторически музей – Ботевград – 916,64 лв. за 2015 год.; Учебен спортно-тренировъчен център „Балкан” – 19 789, 77 лв. за 2014 и 2015 год.; Зала „Балкан” – 44 083, 12 лв. за периода 2012 – 2015 год.; Зала „Арена Ботевград” – 22 420,04 лв.