На етап работно проектиране е  газификацията на вилна зона „Лозята“ в Трудовец. Това уточни изпълнителният директор на „Балкангаз 2000“ АД Михаил Димитров пред Общинския съвет миналия четвъртък, когато се обсъждаше отчетът на дружеството за 2019-та. Към отговора на въпроса, зададен от съветника Цветан Цолов, той допълни, че се надява до края на тази година, при реална възможност, да започне  подвързването на абонати.


На въпроса на д-р Веселка Златева - докъде е стигнало разширението на газопреносната мрежа във Врачеш, Михаил Димитров обясни, че са подписани договори за изпълнение на проекта, но работата не е започнала поради въвеждане на извънредното положение в страната. Той допълни, че строителните дейности ще започнат след Гергьовден.   


Кирил Руневски попита какво е наложило увеличаване на щатните бройки в дружеството и  дали е съгласувано със Съвета на директорите, както и защо не е изплатен  дивидент на общината от 2016 год. 


В отговор Михаил Димитров заяви, че в прерогативите на изпълнителния директор е да управлява щата на дружеството. „Изпълнил съм своите задължения и правомощия. Съветът на директорите е информиран за всяка промяна в щата“, посочи той. 


По отношение  на въпроса за дивидента, изпълнителният директор на „Балкангаз 2000“ обясни: „ Този паричен поток е останал в предприятието по понятни причини. Ако си спомняте какво е задължението на болницата към нас и ако видите това, което сме изпълнили като инвестиции в годините назад, ще си отговорите на въпросa.“. 


Изказването на Георги Георгиев, че газопреносната мрежа не се разширява, което той определи като тревожен факт,  провокира съветникът Тихомир Найденов да му припомни: „Между 2012 и 2015 година изградената мрежа, според официалните данни от отчетите на дружеството, е  с дължина 10 207 метра, а от 2016 до 2018 /включително/ - 10 984 метра. Присъединените абонати за първия  период  са общо 430 /средно по 108 на година/, а за втория те са общо 933  /средно по 245 на година/. За 2019 година изградената нова газоразпределителна мрежа е с дължина над 6 000 метра, а присъединените нови абонати са над 300.“.   


„Всеки, който владее математиката на ниво първи клас, би следвало да осъзнае, че всъщност дружеството работи много добре – изгражда мрежа, включа нови абонати, въвежда в експлоатация  вече изградени мрежи. Вие знаете много добре как точно са изградени тези мрежи и отклонения. По един особен начин“, добави Тихомир Найденов. 


Информация за годишния финансов отчет на "Балканга 2000" бе приета с 23 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.  


Припомняме по-важните данни от отчета на дружеството: https://botevgrad.com/news/78719/Balkangaz-AD-zavarshva-2019-god-s-pechalba-ot-233-000-lv/