Докато някои учени са искрено загрижени за последствията от глобалното затопляне, други получават хонорари, за да докажат, че то е безвредно. Освен на световните форуми, дискусията се води и в интернет, където текат своеобразни състезания по спорната тема.

Наградата за доказателство, че глобалното затопляне е вредно за планетата, нараства. Сайтът JunkScience.com предложи $125 000 на всеки, който може да демонстрира, че промяната на климата, дължаща се на човешката дейност, е заплаха за цялата планета.

Състезанието, озаглавено “The Ultimate Global Warming Challenge”, се рекламира в YouTube чрез видео клип, наречен “Can You Save Al Gore?”. Новата сума е с 25% по-висока от обявената преди два месеца награда на състезанието в размер на $100 000.

За да победи, всеки участник трябва да докаже научно две неща. Първото е, че генерираните от човека вредни газове са причина за глобалното затопляне. И, второ, че резултатите от това ще имат повече минуси, отколкото плюсове през 2100-та година.

Интересът към участие в състезанието засега е слаб, признават от JunkScience.com, което е изненадващо, предвид сериозната парична награда. Основателят на сайта смята, че идеята е оригинална и уверява всеки потенциален участник, че ако успее да се справи със задачата, наистина ще получи $125 000.

Желаещите да участват в конкурса имат време до 1 декември 2008 година. Тогава изтича крайният срок за изпращане на научни аргументи, доказващи, че дейността на хората вреди на планетата и води до негативни последствия за цялото човечество.

Победителите, ако има такива, ще бъдат обявени на 1 февруари 2009 година. Всяка заявка за представяне на документи обаче се таксува с $15. На сайта са публикувани подробности и правила за участие в състезанието.