Окръжна прокуратура София е обжалвала решението на Общинската избирателна комисия пред Административен съд София област, с което бе отказано искането за прекратяване правомощията на кмета Георги Георгиев. Причината Софийска окръжна прокуратура да иска принудителната оставка на Георгиев е проверка, след която стана ясно, че той продължава да е управител на търговско дружество „Керам 97”, а това е несъвместимо според Закона за местното самоуправление и местна администрация.


Междувременно, Централната избирателна комисия, с писмо  от 2-ри юли тази година, е дало инструкции решението на ОИК Ботевград да бъде качено на сайта на комисията на адрес http://oik2307.cik.bg/. Въпреки това разпореждането на ЦИК до местната комисия не е изпълнено и до ден днешен. Освен това ЦИК е поискала цялостната документация за решението, с което ОИК Ботевград отказа да отстрани кмета Георги Георгиев.


Aко Административен съд София област отстрани ботевградския градоначалник от поста, то евентуалното обжалване няма да отмени действието на присъдата.