Поредна стъпка в обновяването на спортна инфраструктура в гр. Етрополе с ремонт на спортна зала „Чавдар“


Ремонтът на спортна зала „Чавдар“, който приключи през изминалата седмица, е поредната стъпка за подобряване на спортната база в гр. Етрополе. С това инвестициите в спортна инфраструктура достигат внушителната сума от 8 млн. лв. Към момента са вложени средства за обновяване на всички съществуващи спортни терени в града, вкл. спортен комплекс „Чавдар”, част от който е залата, спортна зала „Стоян Николов”, футболно игрище в кв. 175, плувен басейн, спортен салон и лостове за набиране в СОУ „Христо Ясенов”, фитнес на открито и алея за джогинг в Мемориален парк. С направените инвестиции се цели развитието на традиционни и нови спортове в гр. Етрополе, като се стимулират повече деца и млади хора за активно включване в спортни дейности и здравословен начин на живот със създаване на подходящи условия за хора с увреждания.
Ремонтът на спортна зала „Чавдар“ е изпълнен от Спортно дружество – Етрополе по Програма за развитие на селските райони, мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“. Стойността на проекта е 966 180 лв.
След завършване на ремонтните дейности, освен съществуващата спортно-тренировъчна зала, в сградата е обособен детски дневен център с две помещения – за игри и за празненства. Достъп до центъра е предвиден и за деца в неравностойно положение чрез платформа.
Спортно-тренировъчната зала е с размери 27.65/21.15м. и дава възможност за практикуване на волейбол, бадминтон, бокс, борба, тенис на маса, фехтовка, тежка атлетика. Залата разполага 236 седящи места, санитарен възел за хора с увреждания и гардероб.
Междувременно продължават строително-ремонтните дейности по проект „Реконструкция и модернизация на спортен комплекс „Чавдар“ с изграждане на спортна зала за хора с увреждания“, които се изпълняват по мащабен проект на община Етрополе на стойност 5 600 000 лв., финансиран по Програма за развитие на селските райони. С реализирането на проекта ще бъде изграден терен с естествена тревна настилка с размери 105/68 м. и тренировъчно игрище с изкуствено покритие с размери 105/68 м. Спортният комплекс ще разполага с трибуни с 5 600 седящи места. На трибуните ще бъдат монтирани козирки от метална конструкция, осигуряващи 100% покритие на местата за зрители. Под трибуните ще има помещения с различно предназначение, в т.ч. съблекални, зала за пресконференции и пресклуб, помещение за фен клуб, две спортни зали, едната от които ще е за хора в неравностойно положение, лекарски кабинет, кабинет за допинг-контрол, офис за полиция и пожарна. На западната трибуна ще има официална ложа,  места за работа на журналисти и коментатори и команден център на спортни мероприятия. Реконструираният спортен комплекс ще отговаря на всички изисквания на УЕФА за провеждане на международни срещи по футбол.


Текст и снимки: от Общината