Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентите на новите пречиствателни станции за питейни води в Ботевград и село Литаково. Средствата за тях са осигурени от държавния бюджет, като за първата са в размер на 920 000 лв., а за втората – 500 000 лв.
Пречиствателната станция за питейни води „Чеканица” I  е с технически възможности за пречистване на около 82 литра вода в секунда, а тази в с. Литаково ще пречиства 30 литра вода в секунда, стана ясно на церемонията по откриването. Двете съоръжения са дело на старозагорската фирма „Елфи Тех”. Както вече сме ви информирали, те ще пречистват питейната вода за населението чрез озониране.
„Колкото и добре да работят министрите, по важно е местната власт да има амбиция и капацитет да разработва проекти за осигуряване на средства”, каза премиерът на откриването на пречиствателната станция в Ботевград. Той подчерта, че през настоящата година община Ботевград е представила 9 проекта, от които 6 са одобрени. Бойко Борисов изрази задоволството си от бързите темпове, с които върви работата по изграждането на новата регионална система за управление на отпадъци в Ботевград. Той обяви, че в средата на лятото ще стартира изграждането на четирилентовия път Мездра - Ботевград. Премиерът каза още, че има формула, по която ще бъдат осигурени държавни средства за построяване на многофункционална спортна зала в Ботевград.
На откриването на двете пречиствателни станции присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, депутатите от ГЕРБ Даниел Георгиев и Емил Димитров, областният управител на Софийска област Красимир Живков, общинското ръководство, кандидати за кметове и общински съветници, граждани.