Не подписах проекта за промени в Конституцията - това е личното ми решение, взето като народен представител по съвест.
Това заяви в парламента депутатът от „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок Димитър Делчев. Припомняме, в момента тече събиране на подписи, за да може новият проект за промени да бъде внесен в деловодството, подкрепен от достатъчен брой депутати, които събират необходимото контституционно мнозинство.
Държа на единството, но новият законопроект е в посоката на съдебна реформа, която е недостатъчно радикална и за мен представлява отстъпление от това, което обществото очаква, коментира Делчев.
Той припомни, че вчера Изпълнителният съвет на ДБГ е решил депутатите да подкрепят консенсуса, но да гласуват по съвест доколко е приемливо за тях отстъплението от първоначалните намерения за радикална съдебна реформа.
Това, което подписахме като проект през май, беше отстъпка. Тогава подписах заради единството и консенсуса. Сега подчертавам - това не са радикалните мерки, от които съдебната система има нужда, каза още Делчев като добави, че като юрист не приема отпадането на явното гласуване и ограничаването на възможността да се сезира Конституционния съд.
Вчера бе договорено да се внесе нов конституционен проект с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората.
Това, което засега е ясно, че се запазват квотите, както в първия вариант: в съдийската колегия съотношението е 8:5 - 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента. В прокурорската колегия пропорцията е 6:6.
Eдин от компромисите е, че гласуването във ВСС ще бъде тайно.