Членове и симпатизанти на БСП се събраха днес за 21-ти пореден път на традиционния събор на Бузлуджа. Той съвпада със 124-та годишнина от създаването на левицата.
По информация на организаторите на Бузлуджа днес е имало 50 хиляди души.
Сред тях  бяха и повече от 100 членове и симпатизанти на БСП от Етрополе.
Тази година мотото е „За хората! Справедливост и солидарност“.
Впечатлението беше, че хора от цялата страна са се събрали на празник. От сутринта присъстващите се радваха на богатата програма, сътворена от самодейни състави и известни изпълнители.
Митингът започна в 11:30 часа на обяд с изпълненията на Химна на РБългария, „Ода на радостта” и Интернационала. Сред официалните лица на трибуната беше и най-възрастният социалист в България – 105-годишният Асен Костов от Кюстендилско. Той членува в партията от 1940-та година. И е верен на партията и лявата идея вече 75 години. Както и кмета на град Калафат.
Пред събралото се мнозинство бяха обявени тазгодишните лауреати на БСП за политическа журналистика на името на Георги Кирков-Майстора – Тодор Коруев и проф. Велко Вълканов.
Професорът благодари за отличието и призова хората на лявата идея да се обединят на предстоящите избори за промяна на сегашното състояние на страната.
Избраният за втори мандат за председател на Партията на европейските социалисти   Сергей Станишев започна словото си с констатацията: "Европа боледува. Прекрасната идея Европейски съюз хората да живеят в мир, солидарност, всеки да има достоен живот, вече не вдъхновява много хора, много хора са отчаяни и търсят посоки."
"В България виждаме управление на сделката, на статуквото – управление, което е създадено да консумира власт, да разпределя интереси. Както навсякъде в Европа, десните управления изпускат човека – най-важното нещо, който трябва да получи перспектива и подкрепа", заяви Станишев от сцената.
Той подгря левия електорат за предстоящите местни избори през октомври, уверявайки присъстващите, че БСП ще се бори за правото на живот, на дом, на работа, на достойно заплащане, на достъп до здравеопазване и образование.
"Тук сме да кажем на цяла България, ако искате цялата власт да не се събере в едни ръце, за да консумира икономически благини и да гази и мачка хората, подкрепете БСП и коалиционните партньори", обобщи Станишев, добавяйки, че БСП била единствената европейска алтернатива.


Младата Александра Христова от БСДП на Петър Дертлиев призова всички лявомислещи хора да се обединят в името на каузата за социална справедливост и солидарност.
Кандидатът за кмет на София Михаил Мирчев заяви пред присъстващите, че предстоят тежки избори, но БСП може да победи.
„Тази партия е 124-годишна, но изненадва с младостта на духа си“, каза той.
„София е сърцето на ГЕРБ, витрината на ГЕРБ, ГЕРБ от София стана голяма партия и ние от София трябва да ги прекатурим“ посочи той.
„Трябва да си дадем сметка, че вече се отлепихме от дъното, защото първият пробив е направен – наш социалист беше избран за омбудсман“, каза още Мирчев. Той е убеден, че Мая Манолова ще бъде „онова шило, което няма да дава спокойствие на институциите, когато се поругават човешки и граждански права“.
Изказа се и Милена Колчева – млада жена от Пловдив, кандидат за кмет на район Западен.
На събора са получили своите членски карти 124 млади хора от цялата страна. Тя подчерта, че 37 % от членовете на БСП в страната са до 47 годишна възраст. Впрочем, това личеше много ясно и на днешния митинг - младите хора преобладаваха.
Пред събралото се множество лидерът на социалистите Михаил Миков обяви, че от утре започва победният поход към местната власт. Той предупреди обаче, че вотът наесен ще бъде труден.
„Десницата се опитва да внуши, че няма значение дали политиката е лява или дясна,
не пести средства, договорки, плащания, купуване на гласове, за да има властта – защото дясното управление в България винаги е доказвало, че е управление заради властта“, посочи той.
Междувременно Михаил Миков за пореден път се обяви срещу санкциите срещу Русия, които нанасяли щети на България и на Европейския съюз и призова всички партии да отстояват интереса на България пред европейските институции.
Той определи партията като "истинска", защото успяла да оцелее през последните 25 години, въпреки че били създавани много различни лъскави политически проекти в български и чужди лаборатории.
"Десетки хиляди сме тук да кажем, че има значение ляво или дясно. И след 100 години пак ще има значение. Ще има значение минималната работна заплата, здравеопазването, образованието, със здравните ни осигуровки да не се доплаща, да се преследват тези, които превърнаха обществените поръчки в начин на развитие, иначе младите ще си тръгват през Терминал 2", каза още лидерът на БСП.
И докато от трибуната вървяха изказванията над „Историческа поляна” закръжи малък Дрон. Тази година той измести делтапланера, използван с години и хеликоптера от миналата година.
А в програмата на събора се включиха Петя Буюклиева, Христиана Дънкова, Денислав Ноев, Красимира Иванова, Михаил Михайлов, Нора Караиванова, Ивет Багерова, Николай Манолов, духов оркестър "Дико Илиев" и "самодейни колективи от цялата страна".
За съжаление, днес имаше и два трагични случая: двама души - 66-годишен мъж от Пирдоп и 55-годишна жена, починаха по време на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа.
Възрастният мъж почина около обяд, а тялото му бе откарано в Съдебна медицина – Стара Загора.
Паметта му бе почетена с едноминутно мълчание.
Вторият нещастен случай е станал часове по-късно. Тялото на 55-годишната жена е било открито в палатката в близост до хижа „Малка Бузлуджа“, където тя е лагерувала от предходния ден.