С общо 55 нови експоната се е обогатила сбирката на Исторически музей – Ботевград, от началото на тази година до днес. Това съобщи тази вечер директорът на музея – Рени Лазарова, при откриването на изложбата „Изкуството да споделяме”, в която са представени новите експонати. Дарителите са 24 на брой, като повечето тях са жители на Община Ботевград.


„Дарени са ни мебели, дрехи, накити, снимки, документи, книги, произведения на изкуството, както и машина за снимки „Fujifilm“ от края на `70 години на ХХ век. Сред интересните предмети са тези на Добринка Памукова - стара руска шашка (сабя), Лили Димитрова –дамски римски бронзов пръстен (II–III в.), Маргарита Лалова - тоалети, с които са извършвани ритуалите по сключването на граждански брак, и Цветолюб Савов – ракла за чеиз“ – съобщи директорът на музея.


В края на събитието Рени Лазарова припомни на присъстващите лаконичния и цветущ Чудомиров „апел“, който публикуваме:


Поне през седмицата на музеите и паметниците на културата не си палете печките със старопечатни книги и ценни архиви и не ги продавайте на килограм по 20 ст. на „Отпадъци“!


Не давайте редки златни монети на зъболекарите за коронки и на златарите частници за пръстени, защото ще ви ги направят съвсем от друго нещо, а монетите ще продадат скъпо на някой музей!


Не се подписвайте с ножчета върху историческите паметници — не виждате ли, че не е останало вече свободно място!


Не правете кирпичи от пръстта на гробните могили! Не вадете камъните от старите крепости! Не трошете мраморните клони и капители на големите ни исторически селища, за да си правите от тях вар!


Не връзвайте магаретата си по оградите на паметниците, издигнати за народните борци!


Деца, не замеряйте с камъни статуите и бюстовете и не се мъчете да улучите носовете им! Малко ли видове друг спорт има в днешни времена.


Селяни, ако случайно изкопаете или изорете някое старо „гърне“ и се окаже празно, от яд не го пухкайте в земята, а го отнесете в близкия музей, където ще получите добро възнаграждение!


Директори и главни учители, потърсете забравените из архивите ви летописни книги на поверените ви училища и старателно ги попълнете, защото ще има скоро специална ревизия за това.


Дараци и чепкала, не унищожавайте хубавите наши народни шевици, докато се наканим да ги приберем в музеите!


Иманяри, вие, които прекопахте Стара планина от Емине до Ком, за да търсите легендарните девет катъра злато на Вълчан войвода, ако със същото усърдие бяхте копали в кооперативните блокове, по-лесно щяхте да забогатеете.


Бояджии, не цапайте с блажни бои прекрасните ни стари дърворезби, по иконостаси, тавани, врати и пр. с цел да ги разхубавявате.


Граждани, посетете музея във вашия град! Той не е отворен само за екскурзианти и гости.


Като отивате в художествените галерии, не си допирайте носовете до картините, а ги гледайте от разстояние и не пипайте с ръце статуите, че те не могат като вас да ходят всяка година на баня!


Димитър Чорбаджийски (Чудомир)


След откриването на изложбата се състоя и церемония по връчване на свидетелствата на дарителите. Ето и техните имена: Лили Димитрова, Полина Божилова, сем.Василеви, Стоян Коцев, Милена Василева Андонова, Маргарита Георгиева Лалова, Иван Георгиев Гаврилов, Ванко Иванов Бърдаров, Бойка Иванова, Пепа Иванова Илиева, Георги Спасов, Пенка Гешева, Цветолюб Христов Савов, Цветанка Димитрова Велчева, Константин Петков Костадинов, Цветана и Евгения Иванови, Иванка и Николина Вековски, Александър Димитров Гавалюгов, Добринка Петкова Памукова, Димитър Любенов Попгеоргиев, Виолета Йоскова, Петър Петров, Петя Маринова Лазарова и Володя Казаков.