Центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град да се слеят в едно звено. Такова предложение е публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, пише "Дарик".
 
В мотивите към предложението е посочено, че липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържането на два самостоятелни спешни центрове, които действат на една и съща територия. Има дублиране на медицински и административен персонал, които управляват двата центъра.

Заедно с това периферните филиали на областната спешна помощ нямат капацитет, особено за инциденти с по-голям брой пострадали, така че и без друго им е необходима помощта на по-голямата служба. В тези случаи обаче съществен проблем се явява липсата на директна връзка между координационните централи и екипите на двата ЦСМП.
 
Друг мотив, който се посочва в проекта на постановлението е това, че в областния център перспективите за кариерно израстване са по-малки, което тласка много спешни медици към градската спешна помощ.

С промяната, управляващите се надяват да постигнат по-добър и бърз достъп до спешна помощ на цялата територия в и около столицата. За целта ще се изгради единна координационна централа и ще осигури по-рационално управление на спешните екипи.