Заплаха както за пациентите, така и за спешните медици, съзряха от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в идеята на здравното министерство за обединяване на центровете за спешна помощ за София-град и София област.

Припомняме, през изминалата седмица министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се похвали, че оптимизира работата на спешните медици за столицата и областта, спестява пари и не на последно място предоставя по-сигурна спешна помощ за гражданите, като обединява двата центъра в едно.

Това действие обаче "събуди" недоволството от страна на работещите спешни медици, както и на пациентските организации.
"Обединението е заплаха както за пациентите, така и за работещите спешни медици", отсече на пресконференция Десислава Кателиева от асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

Като причина № 1 за притесненията си от сливането медиците изтъкват факта, че в момента ЦСМП София-град обслужва над 125 хиляди повиквания на година и отговаря за живота на 2 млн. българи, което от своя страна затруднява работата му.
"Не е ясно защо един трудно работещ център сега трябва да бъде натоварен с обслужването на още 20 хиляди повиквания и ще отговаря за още 250 хиляди жители", питат от асоциацията на спешните медици.

С това си притеснение те поставят и въпроса дали няма да се затрудни осигуряването на навременен и равнопоставен достъп на всички до спешна помощ. Работещите в спешната помощ не могат да разберат и от къде ще дойдат допълнителните екипи за филиалите в София област, тъй като те и сега не достигат за града.


"Ако тази идея бъде приета от Министерски съвет, ще търсим начин за протест", заключи Кателиева. До тогава обаче от асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ ще потърсят разбиране от синдикатите и от пациентските организации.