1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност


Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България.


Българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.


Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.


По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).


На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България:


“Да бъде известено на моя любим народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след овладяването на тамошното досегашно правителство и избирането на друго правителство, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушното Ме провъзгласиха за Княз на тая област.


Като имам предвид благото Българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете Български Държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам от сега нататък да бъда и се наименувам Княз на Северна и Южна България”.


След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия.


На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.


На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.
След продължителна дипломация на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 – 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Турция подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
В Етрополе също ще се отбележи Деня на съединението.
Програмата на тържествата включва:
10:30 часа – Изпълнения на младежки духов оркестър-Етрополе;
Място: Централен площад
11:00 часа - Тържествено вдигане на Националното знаме на РБългария;
Място: Централен площад
11:10 часа – Панихида пред Паметника за загиналите във войните етрополци;
Място: Централен площад
11:15 часа – Поднасяне венци  и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци;
Място: Централен площад
11:20 часа – Празнично слово от академик Константин Косев и Иван Гранитски, посветено на 130 г. от Деня на Съединението
Място: Централен площад
11:30 часа – Празничен концерт, с участието на Дуо „Казаки“ и народната певица Радостина Паньова.
Място: Централен площад
Честит празник!