Тържествата в Етрополе по повод 130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България започнаха в 11:00 часа с изпълнението на Етрополската духова музика.
На обновения централен площад бяха дошли доста хора да почетат знаменателната дата в родната ни история.
Под звуците на Химна на Република България, знаменната група от ученици на СОУ „Христо Ясенов” издигнаха родния трибагреник на пилона пред читалището.
Последва поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци от името на кмета на Общината инж. Богомил Георгиев и от председателя на Общинския съвет Христо Андреев, от политическите партии ГЕРБ и БСП, неправителствени и обществени организации, сдружения и фирми. Отец Огнян отслужи панихида за загиналите във войните и за Съединението на страната ни.
Приветствено слово по повод на годишнината произнесе заместник-кметът Росица Христова. /Словото качваме отделно./
Историческа ретроспекция на събитията от преди 130 години направи акад. Константин Косев. „Днес ние казваме „съединение”, а не „обединение”, защото зад пределите на тогавашната нова територия на България са останали все още доста земи с българско население. След Съединението България удвоява своята територия от 50 000 кв. клм. на 100 000 кв.клм. Освен това Съединението е отговорът на българския народ на разделената от великите сили по онова време Родина” – подчерта между другото акад. Косев.
За празничното настроение се погрижиха   Дуо „Казаки“ и народната певица Радостина Паньова, чийто концерт продължи повече от един час.


Водещ на тържеството беше Иван Чиков.