Непосредствено след официалната церемония по издигане на Националния трибагреник и поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци последва откриване на поредния обект в община Етрополе: първия етап от реконструкцията и рехабилитацията на Централен градски площад „Девети Септември“.
Водосвет за здраве, благополучие и успех отслужиха  Н. В. Ловчански митрополит Гавриил и отец Емил от Етрополския манастир.
С прерязване на трикольорната лента Венета Гергова и Христо Андреев откриха официално завършения обект.  
Гости на откриването бяха Н.В. Ловчански митрополит Гавриил, инж. Богомил Георгиев - кмет на Община Етрополе, Венета Гергова - заместник-кмет на Община Етрополе, Христо Андреев - началник РИО София-регион и председател на Общински съвет-Етрополе, Иван Гранитски -директор на издателство "Захари Стоянов", академик Георги Марков, академик Константин Косев, Стоян Райчевски - етнограф и историк, Иван Гайтанджиев - дипломат и журналист, Иван Хлебаров - ръководител направление "Обекти" при Геотехмин ООД, Иван Павлов – председател на РПК - гр. Етрополе, Радослав Стоянов - почетен гражданин на гр.Етрополе, Николай Дочев - почетен гражданин на гр. Етрополе, общински съветници, кметове на Кметства, кметски наместници, директори и представители на институции в гр. Етрополе.
 
Проектът е на стойност 355 000 лв. и се финансира по Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г., мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Финансирането се осигурява чрез Местна инициативна група "Етрополски балкан“.
Това е само първи етап на един мащабен проект за подобряване облика на централна градска част, който включва площ 4 860 кв. м. от обща площ 11 350 кв. м. Участъкът представлява най-представителната част от площада. 
Създадена е изцяло нова визия на площадното пространство с изградените клоцове с дървета. Те служат освен за естествен плавен преход между парковата територия и откритото площадно пространство, но и като отделен функционален елемент, давайки възможност за голям брой места за сядане на сянка и създаване на по-зелена и природосъобразна атмосфера. 
Изпълнители по проекта са строителната фирма ВАС МИТ ЕООД и строително-надзорното дружество „БУЛ СТРОЙ КОНТРОЛ ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Авторският надзор ще се изпълнява от проектантите по проекта „В и Р ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД.