Централният площад е един от големите проблеми на Ботевград, за които Общината ще търси финансиране през следващата година.  


“Ремонтът на площада не беше предвиден в бюджета за тази година. Но ми се искаше да осигурим финансиране. Това е един от големите проблеми на Ботевград, но поради липса на конкретна възможност за финансиране, нямаше как да го заложим в общинския бюджет. Силно се надявах, правил съм различни опити през настоящата година, да осигуря финансиране за площадното пространство. Имаме изработен идеен проект за целия площад и технически проект за етап 1 с разрешение на строеж. Започнахме някои обекти, за които нямахме осигурен бюджет в началото на годината, но успахме да осигурим впоследствие, например за подмяна на водопровода в село Трудовец, която вече е в активна фаза, работи се. Мисля, че това, което и държавата пое като ангажимент, към момента го изпълнява на сто процента. Половината от финансирането е осигурено, остава другата половина, като средствата трябва да бъдат заложени в републиканския бюджет за 2023 година“, коментира по време на днешния брифинг кметът Иван Гавалюгов. 


“Нещо, което ми се иска през следващата година, и ще положим необходимите усилия, е да намерим форма, по която да осигурим не малкото средства за ремонта на площада. Той е в недобро физическо състояние. Това е очевадно за всички, особено компрометирани са определени участъци“, допълни градоначалникът и продължи: “Но пък радващо е, че тази година успяхме да изпълним ремонта на болницата. Това е друга много важна критична инфраструктура от първостепенно значение за нашата община, а и не само. Пространството пред болницата вече е достъпно, има приятен вид, макар че има довършителни работи. В МБАЛ има още две отделения, които трябва да се довършат. В началото на следващата година това ще бъде реализирано. Работи се с пълна сила вътре в самата болница. Повечето отделения вече са обновени и функционират. Продължава подмяната на апаратурата. Имаме конкретни предложения, оферти, разглеждани, и в съвсем скоро време ще се вземе решение какъв нов скенер да бъде закупен за болницата, със средствата на самата болница, тъй като тя е в добро финансово състояние.“.