Всяка година общинските съветници изслушват отчета за спорта и туризма за изминалата година, така ще бъде и на утрешната сесия. Четирите страници, изготвени от Петко Колев, главен експерт "Физкултура и спорт" към общинската администрация,  не показват обаче  истинската картина на състоянието на този вид социална дейност.
Туширан е основният проблем -

грижите за подрастващите

Най-фрапиращо е състоянието на спорта Номер 1 в града - баскетбола. Вярно е, че огромна част от бюджета изяжда мъжкият отбор. В последните две години той наистина донесе огромни емоции за ботевградчани, особено със спечелването на сребърните медали. Но всички знаят, че в тима бяха само четирима ботевградчани - двамата братя Лилови, преминали обаче през мъжкия отбор на "Лукойл Академик", и само двама, дошли от юношеската школа. Това са Ценко Наков и Кирил Райков, които получиха съвсем малка възможност за изява.
От новия сезон ще бъде още по-лошо -

в мъжкия отбор май няма да влезе нито един от досегашните юноши.

 Старшата възраст се представи зле на зоналния турнир, където не успя да се класира за финалите, както и на втория шанс - квалификационният турнир, където също отпадна. А причините за това отпадане не са само във факта, че основни играчи били абитуриенти по същото време.


Много по-добра е картината при по-малките. Кадетите с треньор Мирослав Ралчев, заеха осмо място на финалите във Варна. Като задължително трябва да се подчертае, че 10 от 12-те играчи бяха с година по-малки от пределната възраст.


Най-малките - момчетата до 12 години, постигнаха изключителен успех, спечелвайки сребърните медали преди няколко дни. На нито един мач в София обаче не дойде нито един член на ръководството на клуба. Дори на финала. Което е не само обидно, но и потискащо.  Предстои последният финал - в края на тази седмица в Русе отиват момчетата до 14 г. с треньор Лъчезар Диков. Тук пък, както винаги в последните години, възникват проблеми с финансирането. Не стига че ще пътуват до Русе заедно с отбора на "Лукойл Академик" и по този начин ще спестят стотици левове за гориво, както и това, че федерацията осигурява спането, но от БК "Балкан" се стискат дори за парите за храна на децата.


Не за първи път треньорите са изправени на нокти - вместо да мислят единствено за подготовката, те търчат да молят родители и спонсори за осигуряване на нормални условия. Много родители и фирми наистина помагат и с пари, и с транспорт, те даже купуват и представителни екипи, а това също е задължение на баскетболния клуб. Да не говорим за истинската мотивация у всеки работещ - заплатите на треньорите. Един от тях - Михаил Михайлов

получава дори по-малко от чистачката

някъде около 250 лева. Другият - Лъчезар Диков, дори не е на щат. Молбата му за някакъв хонорар се бави от клуба. Малко по-високо е възнаграждението на Мирослав Ралчев - но само малко. В предизборната ситуация, за сребърния медал миналата година той бе награден от кмета пред публиката в зала "Балкан" с 600 лева, след като в продължение на 3 месеца не си бе получавал заплатата. Сега има предложение от Русе за шеф на школата на подрастващите с четирицифрена заплата, доближаваща се до тази на местния кмет.
Най-фрапиращото е, че новото ръководство на БК "Балкан" все още не е направило пререгистрация. А то е начело на баскетбола вече 5 ( пет ) години !  Като президент на БК "Балкан" по документи се води инж. Георги Стилиянов, а изпълнителен директор е Марин Яцински.


В доклада е съобщено още за успехите в ученическия спорт - най-вече на двата отбора на ПГТМ, които тази година станаха шампиони на България. В този случай обаче

общината няма нищо общо с този успех

Всичко е плод на организацията на самото училище начело с директора му Добрин Христов. Преди години, когато пак станаха първенци на България, тогавашният кмет Цветолюб Савов награди отбора с 1000 лева. Сега няма дори и грамота от общината.
Връх на безхаберието на отговарящите за училищния спорт в община Ботевград бе това, че не организираха общинското състезание по баскетбол за ученици от 5 до 7 клас. И с това лишиха Ботевград ако не от още една титла, то със сигурност от медал. Това обаче в доклада го няма.


Огромните успехи на акробатите също не са плод само и единствено на грижите на общината. От години малките деца - предимно момичета, се подготвят при нечовешки условия. През зимата, когато е основният цикъл на подготовка, децата мръзнат - топлят се само с един калорифер. Тук успехите, освен на треньорката Добринка Николова, са на родителите, които по чудо пускат рожбите си в този зандан, и са въпреки нехайството на общината.
Нещо повече, сега

залата, в която тренират акробатките, ще бъде намалена почти наполовина


 с предвидения ремонт и реконструкция на халето.
Фуболът. За мъжкия тим знаем - основна част от издръжката се поема от управителния съвет с президент Тихомир Нинов. Има разминавания обаче относно сумите. В доклада, който ще бъде представен на сесията, се казва, че общината е дала за 2007 и 2008 г. 173 276 лв. Докато в отчетното събрание на ФК "Балкан"преди седмица бе съобщено, че тази сума, получена от общината, е по-малка от 140 хиляди. Е, ще каже някой, ще се циганим сега за някакви си 30 бона.
В доклада се отчитат и успехите на атлетите на "Балкан". за цялата 2007 г. клубът е получил крупната сума от 5800 лева, а има титли, сребърни и бронзови медали. Да не говорим за заплатата на треньора Иво Христов.


Единствената слабост, която е отчетена в доклада, е развитието на спорта в селата. И отново общината си приписва заслуги за организация на турнири, като този на малки врати в Боженица, за които не си е мръднала и пръста, за пари да не говорим.
Спортната база - и тук хвалби. Щели да се открият два нови басейна. Дали там им е мястото, обаче - насред новия спортен комплекс с размери, които ги няма никъде по земното кълбо - 30 на 15, нито дума. Както и за афишираното с половин уста от кмета на предишна сесия намерение басейни да бъдат изградени върху спортните площадки до залата и дори на мястото на червените кортове.


Със сигурност представената информация за цялостната спортна дейност на СД "Балкан" ще бъде приета от съветниците. Въпросът е дали това ще стане с механично вдигане на ръка, или някой все пак ще поиска по-конкретни обосновки за изложените по-горе неща.