Ген. Димитър Димитров с президента Георги Първанов (2002 - 2012), с премиера Бойко Борисов, с испанския крал Хуан Карлос, с руския президент Владимир Путин, с шейха на Катар Амир ал Тани... Снимките разказват за кариерата на генерал-лейтенант Димитър Димитров в Националната служба за охрана, чийто началник е бил доскоро.


Той пък предпочита да разказва за новата си цел – какво иска да направи като кмет на Етрополе и селата в общината. Не се смята за политик. По-добре се чувства в ролята на човек с кауза – силна местна икономика и висок стандарт на живот в община Етрополе.


Генералът е роден в Етрополе. Баща му е нещо като патриарх на общността в града и затова всички му казват дядо Ради. Димитър завършва средно училище в Правец, а междувременно, едва 15-годишен, става кандидат майстор на спорта при мъжете. После завършва висше образование, следват военни специализации в България и в САЩ и кариера от лейтенант-разузнавач до генерал-лейтенант. 


Обикаля България и света, но винаги намира време и за Етрополе. Цени еднакво познанствата си със световни политици и с хората от квартала си и от цялата община Етрополе.


Колегите му казват за него, че е човек на дълга, че е взискателен, че изпипва всичко до най-малката подробност и се ядосва на отговора „не може“. „Трябва да опиташ, да направиш всичко възможно и, ако си упорит, всичко се случва, няма как да не стане“, казва генералът. Чувството му за хумор разсейвало често напрежението по време на натоварената работа в НСО.  


Генерал е воинското му звание, но много от познатите му се обръщат към него с „генерале“ като титла. Заради всеизвестното му чувството за отговорност. Можеш да делегираш отговорности, така че хората да се чувстват ценни, значими и полезни, но не можеш да им прехвърлиш своята отговорност, смята генералът.


Когато взел решението да участва в изборите за кмет на Етрополе, баща му, дядо Ради, го предупредил, че няма да е лесно. Малка община, малък бюджет, големи проблеми. За генерала, който е управлявал пъти по-голям бюджет на НСО, въпросът не е колко е голям бюджетът, а как се управлява. Дали парите се дават за решаването на наболял общ проблем, дали се инвестират с мисъл, че това е обществен капитал за години напред, или се заравят в безкрайни временни мерки, които не решават нито един проблем трайно.   


Етрополе и селата – малка община сме, хората сме към 13 000 и е абсурдно 8 години след влизането на страната ни в Европейския съюз да имаме същите проблеми, както преди 8, 10, 20 години, казва ген. Димитров. Най-тежко е, че младите хора напускат общината - почти няма род, от който някой да не е заминал по други градове и по чужбина. Защото няма добра и престижна работа. Затова икономиката, работните места, образованието, културата, туризмът, привличането на свежи инвестиции и чисти производства са основата на доброто управление на общината според генерала. Дали ще успее там, където другите са се спънали? Разбира се, казва той и добавя, че държавническото мислене не е само в „голямата политика“ и че първото и най-важно нещо е хората да повярват в себе си и да се осмелят да мечтаят. Тогава всичко се случва.