Браницкият епископ Григорий – Викарен епископ на Софийската Света Митрополия посети Областната администрация на Софийска област по покана на областния управител Росица Иванова. На работната среща присъстваха още заместник областният управител Емил Атанасов и главният секретар на администрацията Мая Цанова. Негово Преосвещенство беше придружен от отец Ангел Ангелов – Ставрофорен иконом на Софийската Света митрополия.


Приветствайки Браницки епископ Григорий и изказвайки задоволството си от посещението му, г-жа Иванова заяви намерението си да бъде подновен диалога за въвеждането на часове по вероучение в училищата в Софийска област.


Браницкият епископ приветства тази идея, а на свой ред отец Ангел Ангелов предложи да бъдат провеждани часове по вероучение в храмовете, които са в близост до учебни заведения. Това според него ще допринесе учениците да възприемат вярата, като в същото време ще запази светския характер на училищата. В тази връзка епископ Григорий представи като добър пример град Кюстендил, където във всички училища се провеждат часове по вероизповедание. Софийският викарий и областният управител споделиха наблюденията си какви са ползите от вероучението, както и факторите, които евентуално биха затруднили въвеждането на такива учебни часове, но заявиха готовност заедно да работят за тяхното преодоляване като се търсят разнообразни форми на преподаване.


Следващата тема, която бе дискутирана в рамките на срещата, беше продължаването на добрата практика за възстановяване на храмове и манастири в Софийска област със съвместните усилия на Епархията и Областна администрация, като последният пример за това е обновлението и реставрацията на Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“ в община Драгоман. Г-жа Иванова отправи искрени благодарности към Браницки епископ Григорий за оказаното съдействие и отслужената Света литургия по повод реновирането на манастира. В продължение на темата Негово Преосвещенство сподели, че е много важно храмовете да имат добри стопани, които да поддържат и сградния фонд, но и духовния живот в църквите и манастирите, което по думите му, привлича миряните. На следващо място той изтъкна, че на много места в Софийска област има църкви, реновирани по линията на Европейските програми, сред които няколко храма в община Горна Малина, където има изградено и неделно училище в двора на един от тях.


В знак на признателност, в края на срещата г-жа Иванова подари на Браницки епископ Григорий почетния знак на областния управител, пожелавайки му здраве и благословение на делата му.


На свой ред Викарният епископ на Софийска Света Митрополия връчи на г-жа Иванова икона „Богородица утешителница“, отправяйки своите благопожелания лично към нея и цялата администрация на Софийска област.