На местния вот в неделя ботевградчани гласуваха за промяна на управлението, като категорично опровергаха прогнозите на мнозина, че нещата са предопределени в полза на досегашното статукво. Това показва окончателният резултат от избора за кмет на Ботевград и за общински съветници. Партиите и коалициите, желаещи промяна на стила и методите на управление на общината, получиха 18 места в местния парламент срещу 11 на опонентите си от коалицията на стария кмет.


Резултатите за кмет на общината също показват категоричната воля на ботевградчани за смяна на управлявалия вече 12 години градоначалник, като Георгиев получи по-малко от 30 % от гласовете в Ботевград. Основният му конкурент Иван Гавалюгов среща сериозна подкрепа от жителите в по-голямата част на града, печелейки в цели 17 от общо 24 избирателни секции ( виж картата ). В родния си Ботевград кандидатът за кмет от ГДБОП събра 3 352 гласа.


Георги Георгиев  обаче успя да компенсира изоставането в гласовете, като се хареса на ромското население, може би най-вече с танцовите си умения, и успя да спечели убедително вота в секциите с преобладаващи гласоподаватели от този етнос. Именно ромските гласове му донесоха и леката преднина от само 52 гласа.


Иван Гавалюгов и Георги Георгиев продължават в надпреварата за кметския пост. На кого от двамата ще се доверят ботевградчани и жителите на селата, ще разберем на балотажа, който ще се проведе на знаковата дата  1-ви ноември -Ден на народните будители.