"Вярваме в магията на софтуера", каза Бил Гейтс пред 15 журналиста събрали се пред Microsoft Zune центъра в Редмънд, Вашингтон. Там се прави откриване на втората версия на новия медиен плеър на Microsoft - Zune 2 за празниците през 2007 година. Но дали ще има достатъчно магия за да потръгне бизнеса с Zune?  Поне от Microsoft се надяват на това, след като показаха 3 нови модела, напълно нов софтуер и сайт за социален букмаркинг за да интегрира всичко заедно.

Моделите ще са 3 и се очаква да се появят Ноември месец:

  • 80ГБ модел с хард-диск, предлаган само в черно, 3.2" дисплей
  • 4ГБ модел с флаш памет, предлаган в розово, зелено, черно и червено, 1.8" дисплей
  • 8ГБ модел с флаш памет, предлаган в розово, зелено, черно и червено, 1.8" дисплей

Дисплеите и на 3те модела са с резолюция 320x240. Всички те имат FM тунер, безжична връзка за споделяне на песни, като този път безжичната връзка може да се използва и за синхронизация с PC.

Това което е различно от предната версия на Zune, е новият контрол над функциите на player-а. Това ще става чрез така наречения Zune pad, който ще бъде едновременно натискащ се бутон и чувствителен на допир пад. Така можете да контролирате вашият Zune или чрез натискане на бутона или чрез плъзгане на пръст върху него.

В предишната версия на Zune, собственикът на дадена песен можеше да я изпрати на всеки, като получателят можеше да я слуша максимум 3 пъти, и да я запази максимум 3 дни. В Zune 2 ограничението от 3 пускания все още е тук, но 3те дни максимално съхранение отпадат.  Друга нова функция е, че новият player може да пуска телевизия записана от Windows Media Center-ът на Windows Vista.

Дизайнът из менютата е изцяло променен, но функциите си остават ще годе същите. Собствениците на старият Zune ще могат да обновят софтуера си до новия, за да се насладят поне на новия дизайн в менютата.

За разлика от миналата година, сега Microsoft са направили дизайна му изцяло наново и той е много по-красив, все още малко дълъг заради дългия екран и копчетата, но по-малко приличащ на тухла.

 Цените са:

  • 4ГБ - $149
  • 8ГБ - $199
  • 80ГБ - $249

Песните ще могат да се купуват от Zune Marketplace както досега. Дизайнът на онлайн магазина е изцяло променен за да изглежда по-добре. Магазинът ще предлага над 3 милиона песни, като 1 милион от тях ще бъдат без DRM (DRM - Digital Management Rights  - електронен начин да се ограничи достъпът и използването на дадена услуга с авторски права).

Новият социален сайт - Zune Social пък ще е нещо като last.fm. Всеки път когато пуснете някоя песен, тя ще се отчита в online профилът ви и вашите приятели (пък и Вие) ще имате подробни статистики кога и какво сте слушали. Zune Social ще бъде тясно интегриран с Zune Marketplace, така че ако си харесате някоя песен в Zune Social ще можете набързо да си я купите в магазина.

Това е новият Zune 2007. Като цяло изглежда чудесен пакет за PC потребители, които не са инвестирали в подобно чудо досега. Определено новият хардуер няма да подлежи на толкова подигравки както беше с Zune 1. Сегашният дизайн е много по-изчистен и красив от този на по-старият му брат. Zune Social също може да ви покаже много нови песни, които бихте харесали.

 "Apple "доведоха" музикалният player на пазара, но за всички има място", каза Крис Стивънсън от Global Marketing for Zune, и добави с насмешка: "Ние не сме хардуерната компания която са те, но те пък не са софтуерната компания която сме ние!".