Към 10 часа в Община Ботевград са гласували 3736 избиратели или 12.97 на сто от имащите право на глас – 28 800. Броят на гласувалите в Ботевград е 1940.


Избирателната активност към 10 часа на втори тур е по-висока с 2.76% от избирателната активност към същия час на първия тур, сочат данните, предоставени от общинската администрация.
Изборният ден е започнал нормално, към момента няма подадени сигнали за нарушения на изборния процес в населените места, където се провежда балотаж. Това са Ботевград и селата Врачеш, Трудовец, Скравена, Литаково и Гурково.


Да припомним, че сигнали за нарушения могат да се подават в Общинската избирателна комосия. Те трябва да внасят в писмен вид и да не бъдат анонимни. Също така сигнали за изборни престъпления в деня на вота могат да се подават в районното полицейско управление и откритата национална телефонна линия - 02/982 22 32.


В  областните дирекции на МВР е организирано дежурство на 24-часов режим на щабовете, които приемат и отработват сигнали, свързани с нормалното провеждането на втория тур на местните избори. Създадена организация за обработване на информацията, получена от структурите на МВР, от граждани и НПО. Основната цел е противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Действията се осъществяват в координация с Прокуратурата на Република България.


Звената на дирекция „Български документи за самоличност“ днес ще бъдат отворени от 8 до 18 часа за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.