Да бъде забранено влизането и да бъдат заключени дворовете на учебните заведения за външни лица, в това число и родители, които не са заявили своевременно за своето посещение. За това ще настоява синдикат „Образование”, се посочва в писмо на синдикалната организация до медиите. 


„За огромно съжаление на ученици, родители и учители, държавата и общините са абдикирали от осигуряване на пропускателния режим в училище. Няма финансови средства за организиране на охраната в училищата и директорите ползват от средствата за заплати на учителите и служителите, за да я осигурят. И тъй като средствата са оскъдни, то и охраната е лесна за преодоляване  при набезите на опасни за учебното заведение прониквания”, се казва в писмото.


Според ръководството на синдиката, порочна практика е учителите да дават дежурства в отворените училищни дворове, да пазят учениците от тютюнопушене, алкохол и наркотици, да извършват охранителни дейности без оръжие, като им се вменява отговорността да опазват живота и здравето на своите колеги и ученици


„На всички в българското общество е ясно, а и в новия Закон за предучилищно и училищно образование е декларирано, че призванието на учителя е да образова, което включва обучение, възпитание и социализация. Но това далеч не кореспондира с охрана, отбрана с риск на психическото и физическото здраве на педагогическите специалисти.


Необходимо е да се предвидят достатъчно финансови средства от държавата за организиране на охраната в училищните коридори и прилежащите училищни дворове и спортни площадки и назначаване на охранители и портиери във всички учебни звена.


В обемния нов Закон за предучилищното и училищното образование не е намерено място за статута и визията на училищната сграда и двор. Сега е наложително да се внесат поправки, с които те да се заключват и охраняват, за да могат учители, родители и ученици да бъдат спокойни при учебно възпитателния процес", се посочва още в писмото на синдикалната организация.