В Етрополе върви подписка Районния съд Етрополе да запази досегашното си териториално местоположение


Относно: Доклад за промяна в съдебната карта на районните съдилища, предвиждаща преминаването на РС - Етрополе към Районен съд - Ботевград 


Районен съд-Етрополе е първоинстанционен съд в РБългария. От историческите справки е видно, че през месец юли 1907 год. е назначен първия съдия в града, който се е казвал Сава Д.Ценов. Същия се е помещавал в сградата на Общината /стария конак/, или днешния Исторически музей - гр. Етрополе. През 1929 година двама местни адвокати родолюбци-Лазар Христов Попов и Борис Зосимов Атанасов решават да се изгради съдебна палата, строежа на която завършва през 1932 година. По подобие на съдебната палата в Етрополе е изградена и съдебната палата в Ботевград. В съдебния район на РС-Етрополе са влизали всички села от днешната етрополска община, включително селата-Осиковица, Видраре, Манаселска река, Равнище и Голям Извор, които в днешни времена са в други съдебни райони.


На дневен ред е поставен въпроса за реформиране на съдебната карта на РБългария, за което Висшия съдебен съвет е приел Доклад за значението на районните съдилища в структурата на съдебната система. В този доклад основно място заема проблема с осигуряване достъп до правосъдие на всеки гражданин, но безкомпромисно се поставя и въпроса за закриване на районни съдилища. Един от тези е Районен съд-Етрополе, като се предвижда същия да премине към РС-Ботевград, т.е. гражданите на Община-Етрополе да реализират и защитават своите правни интереси в друго населено място, а именно в гр.Ботевград.


В доклада е изтъкнато, че разстоянието от Етрополе до Ботевград се изминава само за 27 минути с автомобил, като не се отчита обстоятелството, че от Етрополе до Ботевград няма пряка автобусна линия, нито маршрутни такива и необходимо да бъдат правени връзки с автобусни линии от други градове. Поставя се въпроса дали е съобразно, за снабдяване с едно свидетелство за съдимост, гражданин на Община-Етрополе да загуби цял ден за пътуване до Ботевград с обществен транспорт, защото не всеки притежава личен автомобил. Снабдяването със свидетелство за съдимост се налага често в ежедневието на гражданите, но чрез закриването на РС-Етрополе това ще се превърне в една доста скъпа и отнемаща много време услуга. Затруднения ще възникнат и при завеждане на съдебни дела, защото ще се налага едно непрекъснато пътуване до РС-Ботевград, което няма да бъде еднократно. Това е така, т.к. понякога се налага исковите молби или жалби да бъдат оставяни без движение за отстраняване на нередовности, съдебните заседания да бъдат отлагани поради неявяване на страна или вещо лице и това неминуемо ще води до големи неудобства за гражданите на Община-Етрополе.


В Доклада на Висшия съдебен съвет се предвижда един вариант, при който, когато се стигне до промяна в границите на съдебен район, да се определят т.нар. „Териториални отделения на районните съдилища”, които щели да дават възможност за реално осигуряване достъп до правосъдие на гражданите. Тук обаче се поставя следния въпрос: Ако се трансформира РС-Етрополе в Териториално отделение-Етрополе към РС-Ботевград, с какво ще се гарантира достъпа до правосъдие за жителите на Община-Етрополе, като е всеизвестен факт, че „Бюро съдимост” има единствено към районните съдилища, т.е. такова ще има само РС-Ботевград и пак ще се налага пътуване до там за една обикновена административна услуга. За сведение в периода от 2010 год. до края на месец октомври 2015 година, „Бюро съдимост” при РС-Етрополе е издало 8 162 бр. свидетелства за съдимост и 4 395 бр. справки за съдимост, или общ брой 12 557. Годишно „Бюро съдимост” при РС-Етрополе издава около 1 300-1 500 свидетелства за съдимост на граждани. Ако всички тези лица пътуват до РС-Ботевград, за да се снабдят с такъв документ, това би означавало всеки работен ден от годината, около 6-7 граждани на Етрополска община да бъдат принуждавани да пътуват до Ботевград само, за да се снабдят със свидетелство за съдимост. На гражданите обаче са необходими не само тези документи, а също така снабдяване с преписи от съдебни актове, издаване на съдебни удостоверения, извършване на справки в нотариалните книги и др.


Тук възниква обаче и друг интересен въпрос, който пък ще засегне гражданите на Община-Ботевград и Община-Правец, а именно, ще искат ли те, и ще им бъде ли удобно и достъпно, да се явяват по дела в Териториално отделение-Етрополе, т.к. при такова реформиране на съдебната карта, районните съдии от Етрополе ще следва да разглеждат дела не само на граждани от Община - Етрополе, а и такива, страни по които са жители от съдебния район на РС - Ботевград. Или иначе казано, ще бъде ли удобно за жителите на гр. Ботевград, с. Трудовец, с. Врачеш, с. Новачене, с. Литаково, с. Скравена, гр. Правец, с. Разлив и други, да пътуват до Етрополе, за да бъдат разгледани делата, по които те са страни, свидетели или имат друго процесуално качество.


Безспорно е, че реформа трябва да има, но същата не бива да бъде реализирана, чрез механично закриване на районни съдилища, съществуващи повече от 100 години, какъвто е РС-Етрополе.


Историята на гр.Етрополе познава много затруднения и премеждия, които са спохождали живота на жителите на тази община. Едно такова е закриването на съда в Етрополе през юни 1934 година, като до 1937 година, делата са се разглеждали в Ботевград. Това е довело до големи неудобства за гражданите и тогавашното Министерство на правосъдието е решило отново да се възстанови съда в Етрополе. Възниква въпроса дали е необходимо отново да се извършват такива експерименти, които биха довели единствено до затруднения за жителите на тази община.


Съдиите и служителите на РС-Етрополе считат, че това не е необходимо, поради което в момента се организира и подписка сред населението, като се отбелязва голяма активност и несъгласие с предвидената реформа. Несъгласие със закриване на РС-Етрополе открито е изразено и от Община-Етрополе, редица институции и местния бизнес. В тази връзка следва да се отбележи, че РС-Етрополе винаги е спазвал финансовата дисциплина и разходите, които се реализират за осъществяване на основната дейност по правораздаването, винаги са били в минимални размери. През лятото на тази година беше подменена дограмата на сградата и бяха ремонтирани санитарните помещения. Това са действия, които са предприети, както за опазване състоянието на съдебната палата, която от 09.12.1980 година е обявена за паметник на културата, така и за подобряване обслужването на гражданите.


В заключение следва да се отбележи, че магистратите и съдебните служители при РС-Етрополе считат, че запазването на районния съд не е самоцел, а трябва да бъде приоритет на всички жители на Община-Етрополе, т.к. постепенното унищожаване на институциите води до липса на държавност и нарушаване правата на гражданите.


Всеки гражданин на Община Етрополе може да изрази своята позиция в разпространените подписки.