На 30.10.2015 г. в Актовата зала в СОУ „Христо Ясенов“ учениците от СИП – Религия „Св. Иван Рилски“ и учителката им Мария Кръстева представиха концерт–спектакъл по повод откриване на учебната 2015/2016г. и честването на паметта на Свети Иван Рилски пред ученици, учители, родители и граждани на Етрополе. Празникът беше посветен и на 1 ноември-ден на народните будители. Св. „Ив. Рилски“ е български духовник, основател на най-големия манастир в България- Рилския манастир, където се е развивала богата книжовна дейност през вековете. И до днес Рилският манастир е българска светиня, българска Света обител с хиляди поклоници.
Официални гостите на празника бяха: Негово Великопресвещенство Ловчански митрополит Гаврил, Росица Иванова – експерт ПКВ в община Етрополе и свещениците: отец Огнян, отец Христо, отец Борис, отец Емил.
Празникът започна с Тропар на Св „Иван Рилски“ – изпълнен от Негово Високопреосвещенство и отците. След кратко встъпително слово на Мария Кръстева за Светеца „Иван Рилски“ и филм, посветен на дейността му като духовник, започна същинската част на празника. Всички бяха приятно впечатлени от Рецитала за светеца под надслов: „Успението на св. „Иван Рилски“, подготвен от 5 и 6 клас. Учениците окичиха иконата му с гирлянди от зеленина, прекръстиха се и се поклониха, с което изразиха своята почит. Последваха стихове за Бога от 3 клас под надслов „Християнче съм по вера“.
Йоана Екимова и Катерина Соилова от 6 в клас изпълниха „Символа на вярата“. В този блок се съдържаха и детските молитви за Исус Христос, както и песента „Молитва“ от Иван Вазов. С радост бяха посрещнати малките ангели от 1 клас, които изиграха земно движение под звуците на песента „Песен на ангелите“.
Блокът от 2 клас беше озаглавен „Молитва към Богородица“ – учениците се помолиха и благодариха на Небесната майка чрез поклон и поднасяне на цветя на иконата. Ученикът от 1 б клас Мартин Стоянов изпълни стих „Тиха молитва“, който беше изпратен с аплодисменти. Учениците от 5 и 6 клас: Ралица Ботева, Стиляна Генчева, Диана Пенчева, Неда Трайчева, Георги Димитров от 5 клас, Екатерина Христова, Венцислава Вельова от 6 клас изпълниха драматизация по „Притча за сеяча“, написана от монахиня Валентина Друмева.
Християнската част завърши с Боженствен танц, изпълнен от ученици от СИП Религия и СИП Хореография с ръководител Калинка Пушкарова.
Във втората Светска част последваха: Изпълнение от Йоана Екимова на песента „Да покажем доброто“ по текст на Радка Толева и музика на Красимира Стефанова, танц върху песента „Детска планета“, изпълнен от мажоретния състав при СОУ „Христо Ясенов“ с ръководител Емилия Ненова. Най-малките участници от 1 клас изпяха „Песничка за доброто“ с усмивки и сърчица, изработени от 2 клас с надписи: вяра, надежда, любов, нежност, прошка, приятелско рамо, прегръдка, радост. Гостите се изправиха на крака, съпровождайки с аплодисменти песента.
Празникът завърши с песента „Има светлина“, изпълнена от всички участници  и с призив от Мария Кръстева да вярваме в доброто – то ще ни направи истински, да има любов в сърцата – тя ще ни направи щастливи. Който раздава любов, той ще получи любов. Тя благодари на всички за прекрасния концерт-спектакъл и подари специален подарък изненада – малка библийка картичка и голям бонбон на всички участници.
Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гаврил поздрави и благодари на всички за положения труд. „Аз съм възхитен от това, което видях тази вечер тук и съм обнадежден, че вярата и любовта я има и тя ще пребъде“ – каза той. Пожела на учениците да вярват, да обичат Бога, да постигат още по-големи резултати в училище, като се трудят усърдно. Дядо Владика раздаде Евангелие в преразказ за деца. Учениците се почерпиха за здраве с питка с мед и други лакомства.
Качваме материала без редакторска намеса.
Текст и снимки: Росица Василева