От 20 до 22 ноември в Ямбол се проведе VІІІ-то  Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, на което Деяна Станимирова Колева, от VІІ-в клас, достойно представи СОУ „Христо Ясенов”.
Форматът на състезанието е много интересен и за съжаление публиката, която може да оцени комплексните способности на състезателите е много  малко. През първия ден на състезанието се решават и представят четири теоретични задачи, а през втория ден две експериментални. Участниците се разделят на случаен принцип на отбори от по шест човека, като от всяка област участват не повече от двама. Всеки отбор е с различен цвят тениски. Деяна попадна в отбора на „Зелената енергия” с деца от Пловдив, Ловеч, Разград, Благоевград и Ямбол, като тя беше най-малката.
Журито беше доста титулувано: проф.Ц. Стефанов, доц. Мая Гайдарова, доц. Снежана Томова, ас. Клавдий Тютюлков и др., като оценяваше отборното представяне на задачите.
Деяна представи биологична задача от теоретичната част на състезанието, която отговаряше на учебния материал от ІХ-ти клас, като в края на деня отборът им беше на четвърто място. За съжаление на втория ден по-големите ученици подцениха експерименталните задачи и отборът не можа да попадне в тройката. Остава ни да се надяваме, че интересът към природните науки ще остане траен за деца като Деяна Станимирова Колева. 
Текст: Венета Тодорова- учител по биология и здравно образование