Петото национално състезание за ключови компетентности по природни науки се проведе от 16-ти до 18-ти ноември в град Пазарджик. Форматът на състезанието допуска по двама участници от област от 5 до 12 клас. Бяха сформирани 10 отбора с по 6 участника, като във всеки отбор имаше деца от различни области и различни възрасти.
Представителят на СОУ „Христо Ясенов” Цветин Атанасов от VІІ б  клас попадна в “най-младия” отбор. Тук се развихри фантазията на участниците - отборите си измислиха имена - Драконите, Билките, Везните на Хермес, Белите рицари, Многоклетъчните прокариоти, нашият беше Триумфалните портокали…Някои си направиха лого, други мото, трети баджове и пр. и като си представите различните шарени фанелки, с които ги облякоха колорита е пълен.
През първия ден на състезанието участниците решават 4 теоретични ситуационни задачи за 1 час и 30 минути, в които трябва да се приложат практически умения от трите науки - физика, химия и биология.
През втория ден се решават 2 експериментални задачи. Всичките задачи бяха смесени -биохимични, биофизични, задачи с практическа насоченост, изискващи широка обща култура. Класирането е отборно.
Журито, в което присъстваха доц. Снежана Томова и доц. Мая Гайдарова, препоръчаха  по-малките представители да се представят с решение на теоретична задача  в първата част на състезанието. Нашият представител, обаче,  предпочете експериментална задача. Представянето му беше блестящо, с което очарова публиката от учители и впечатли журито. Точното и прецизното представяне на решението помогна за достойното класиране на отбора.
Контактът с високо мотивирани интелигентни деца от всички възрасти и области на страната, дава надежда на мен и на другите учители по природни науки, че всичко си е заслужавало - и доброто и лошото в нашата работа.
Текст: Венета Тодорова