Няма да се въвежда такса за вход в София на автомобили, които са регистрирани в друг град. Сред общинските съветници в столицата няма нагласи да се приеме лансираното от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) предложение за въвеждането на платено влизане на коли в София.

Във вторник на заседание на бизнессъвета към кмета Йорданка Фандъкова мениджърът в "Майкрософт" за Централна и Източна Европа Георги Ранделов предложил идеята за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. "Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика", каза той, цитиран от в. "24 часа" в броя му от сряда.

Днес председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова (ГЕРБ) заяви, че предложението на КРИБ не е обсъждано. "Тази идея на бизнеса ще бъде обсъдена, така както се разглеждат и предложенията на гражданските организации", добави тя и след това уточни, че личното й мнение, че идеята най-вероятно няма да бъде приета.

"Няма такава тема на дневен ред в Столичния общински съвет", заяви пред "съветникът от ГЕРБ Зафир Зарков, който е и член на транспортната комисия.

Идеята на КРИБ дойде ден след призива на премиера Бойко Борисов към кметове на ГЕРБ и на Реформаторския блок в областните градове да използват инструмента на местните данъци и такси, включително и чрез увеличение на налозите. В сряда председателят на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че призивът на Борисов не бил данъците и таксите да се увеличават, а да се събират.