В медийното пространство у нас от известно време циркулира новината, че печките на дърва и въглища могат да бъдат забранени за ползване от 2016 г.
Според печатните и електронните издания те ще изчезнат до две години, защото:
„През 2016 г. влиза в сила европейска директива, която налага по-ниски норми за въглеродни и азотни емисии в атмосферата, което означава, че използването на дърва и въглища за отопление в България следва да бъде заменено с брикети от биомаса. Ограничението по евродирективата ще засегне още камините и локалните отоплителни инсталации."
Според експерти мискантусът, или т.нар. слонска трева, засадена и използвана у нас за производството на биоенергия, съсипва почвата и ликвидира пчелните семейства. „Слонската трева е перфектният убиец на пчелите", твърдят и фермерите в някои печатни издания.
Поради засиления интерес в обществото Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излезе със съобщение, което опровергава гореизложените новини. Привеждаме го в прав текст (виж по-долу), а размислите и тълкуванията оставяме на вас, драги читатели. /в.,Пчели"/


24 ноември 2015 г., МОСВ: От 2016 г. не влиза забрана за отопление с дърва и въглища


Няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища от 2016 г. На МОСВ не е известно да се водят разговори за въвеждане на такава. Нещо повече - ако темата бъде повдигната, министерството ще бъде твърдо против. Категоричното становище и политика на МОСВ е да се подобрява състоянието на въздуха не чрез забрани, а чрез стимули, отчитайки социално-икономическото положение в страната.
От 1 януари 2022 г. ще има промяна в изискванията към отоплителните уреди. Тогава битовите уреди на твърдо гориво ще трябва да отговарят на Директива 2009/125/ЕО, но този нормативен документ не определя изисквания към уредите, пуснати на пазара преди тази дата. И съответно няма претенции към продължаване на тяхната употреба.
Компетентно по прилагането на изискванията на Директива 2009/125/ЕО е Министерство на икономиката.
Изискванията се определят от прилагащ регламент 2015/1185, който засяга битовите отоплителни уреди под 50 киловата. На тази мощност практически отговарят всички домашни отоплителни уреди. Регламентът определя екологични изисквания към тях, включително за енергийна ефективност и за нивата на изпусканите емисии на замърсители като фини прахови частици, органични газообразни съединения, въглероден оксид, азотни оксиди. Регламентът няма пряко отношение към вида на използваните въглища, нито към печките, с които се отоплява населението.
Важен за потребителите на този етап е фактът, че след 1 януари 2022 г. „печките", които се пускат за продажба на пазара, трябва да отговарят на посочените в регламента изисквания.
МОСВ препоръчва на гражданите, които планират да подменят отоплителното устройство в дома си преди посочената дата, при избора му да се поинтересуват за нивата на емисии на вредни вещества в атмосферата и да изберат най-щадящото околната среда.
Източник: http://www.moew.government.bg


Материала е свален без редакторска намеса от в. „Пчели”