На 12 декември в Тестовия център на УНСС се проведе Националното състезание по финанси и счетоводство за средношколци. В състезанието участват предимно ученици от средни учебни заведения, които са членове на Асоциацията на икономическите училища в България. Тази година в надпреварата се включиха 10 професионални гимназии в страната. В продължение на 2,5 астрономически часа техните представители  решаваха финансови и счетоводни казуси.
Най-добре са справиха 49 ученици. Сред тях е ботевградчанката Мария Мартинова Ташева. От пети до седми клас тя е учила в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград. След това продължава образованието си в Националната търговско-банкова гимназия – най-голямото училище в България, в което се обучават над 1200 ученици. Тази година Мария Ташева ще бъде абитуриентка.Отличната оценка от Националното състезание ще й бъде признава за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2016 – 2017 година.  
На 18 декември в зала „Тържествена“ ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев ще връчи сертификатите на постигналите най-високи резултати в престижната надпревара.