От утре - 15 декември, стартира разпространението на винетките за 2016 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров представиха визията на винетките за следващата година. Разпространението им започва от утре и в дистрибуторската мрежа ще има около 2 млн. винетки, а до края на януари над 4,7 млн. стикери от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. бр. са годишните стикери за леки автомобили, каза инж. Лазаров.


До края на декември т. г. ще върви паралелна продажба на винетките за 2015 г. и 2016 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2015 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните стикери за 2015 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2016 г.


В категория 3 са леките автомобили и МПС до 3,5 т, а в категория 1 и 2 са тежкотоварните камиони и автобусите.


Както всяка година с цел по-високата защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките. На стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се виждаи изпъкнала цифра „6“. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение компютърно генериран нанооптичен елемент. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол.


Изображенията за визуален контрол съдържат тримерен стъклен барелеф. Например при седмичните винетки за леки автомобили това е символ „К3С“, който изглежда обемно, все едно е изработен от стъкло, както и динамично изображение на тримерен обект, т. нар. моушън ефект. При него се вижда обемно движещо се изображение на цифрата 6. 


За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита. 


От началото на годината до края на ноември са продадени 6 160 264 бр. винетки. Начислените приходи са 225 521 182 лв. Спрямо същия период на миналата година начислените приходи нарастват с близо 8 млн. лв., а броят на продадените стикери се увеличава с около 164 хил. бр. Към края на ноември 2014 г. приходите са били 217,5 млн. лв. Към настоящия момент има нарастване на приходите спрямо предходната година от винетни такси и до края на декември очакваме голямо търсене на месечни и седмични винетки за тази година, каза инж. Лазаров.


На дирекциите „Социално подпомагане“ до края на ноември т. г. са предоставени 189 271 бр. безплатни годишни винетки. Те са за 12 681 157 лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.


Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. 


Пълна информация за цените на различните видове винетки през 2016 г. и образците на стикерите можете да намерите в приложения линк – http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri