В сградата на общинската администрация се проведе обществено обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета за 2014 година на община Ботевград. Това стана в присъствието на десетина граждани и общински съветници от ГДБОП, ГЕРБ и БСП.


Отчетът бе представен от главния счетоводител на общината Ирина Григорова. По нейни думи планираните приходи с държавен характер са изпълнени на сто процента, което означава, че държавата няма задължения към общината за миналата година. За отчетния период приходите от държавата възлизат на 9 801 250 лева, а разходите – 9 449 012 лева. Най-голям дял имат разходите за функция „Образование” – 71.76%. Тук влизат средствата за издръжка на общинските учебни заведения.


Приходите от имуществени данъци за 2014 год. са преизпълнени с 11 на сто. Най-голямо преизпълнение има при данъка върху превозните средства – с 22 на сто. Заложените по план приходи от продажба на нефинансови активи са в размер на 3 642 456 лева. Наблюдава се, че изпълнението на този показател е 12.85 на сто, което, от своя страна, говори за една нереалистична прогноза по отношение на планираните постъпления от сделки с недвижими имоти на общината. Изпълнението на разходите за местни дейности е 83.84 на сто.


Към 2014 година община Ботевград е била бенефициент по четири оперативни програми. В началото на годината по сметките за постъпления на средсва по оперативни програми е имало налични 2 464 000 лева, а към края на годината – 3 147 000 лева. Важните обекти, които общината е изградила през миналата година, са двата центъра от семеен тип, в които са настанени деца и младежи с увреждания, многофункционалната спортна зала и други. Това посочи още главният счетоводител Ирина Григорова.


Дадена бе думата на присъстващите за въпроси и мнения. Тихомир Найденов – съветник от Гражданско сдружение за ботевградски обществен просперитет, обърна внимание на една фрапираща разлика - в бюджета за миналата година са планирани приходи в размер на 80 000 лева от такси за ползване на детски градини, а са реализирани 335 451 лева, което е 419.31 на сто спрямо плана. Той попита още в коя графа точно са отразени разходваните средства за спортните клубове.


От последвалите отговори и доуточняващи въпроси стана ясно, че средства за спорта в общинта са посочени в графа „разходи за общински дейности” и техният размер е близо 400 000 лева. На толкова възлиза сумата, която общината е възстановила на общинско предприятие „Балкан”, което от май месец миналата година се явява второстепенен разпоредител с бюджетни средства. 


Общинският съветник от ГЕРБ Филип Филипов отправи препоръка във връзка с организирането на обществените обсъждания в бъдеще. Той предложи те да се провеждат в удобно за гражданите време, от 17 или от 17.30 часа например.


По отношение на представения отчет за изпълнение на бюджета за миналата година, Филипов акцентира върху два момента. Първият е, че общината е направила нереалистична прогноза за постъпленията от продажби на общински имоти. Вторият -, че за отчетния период не е заделен нито лев за здравеопазване, а за почивно дело са разходвани близо 45 000 лева. „Трябва да преценим кое е по-важно за гражданите. И от това да се ръководим при отпускането на средството”, подчерта общинският съветник.


Имаше и запитване от гражданин защо обсъждането на отчета за изпълнение на бюджета за 2014 год. се организира толкова късно. Зам.-кметът Борис Борисов, който също присъстваше на обсъждането, обясни, че практиката не е такава. „Обсъждането би трябвало да се провежда в средата на годината. И ние ще направим всичко възможно отчетът за изпълнение на бюджета за настоящата година да се проведе в средата на 2016 год.”, категоричен бе той. 


По време на обсъждането председателят на ОбС Мартин Тинчев посочи, че преди провеждане на публичното обсъждане не са постъпили писмени становища и мнения по отчета за изпълнение на бюджета на общината за 2014 год.


Пред наш репортер Ирина Григорова потвърди, че отчетът за изпълнение на бюджета за 2014 година не е заверен от Сметната палата. „На този етап не мога да кажа какво ще се случи и да коментирам причината. Чакаме да ни бъде връчен одитният доклад”, каза тя.