IBM разширява дейността си в България и открива „Център за обслужване и управление на бизнес процеси” (MBPS), съобщиха от компанията. Той ще бъде част от мрежа от 80 глобални центъра в света, които обслужват хиляди клиенти на корпорацията.
За нуждите на центъра ще бъде проведена нова мащабна кампания по наемане на служители. MBPS центърът ще бъде официално представен до края на годината, съобщиха още от IBM.

„Инвестицията в глобалния център в България е ключова част от стратегията на IBM да бъде глобално интегрирана корпорация”, заяви генералният директор на IBM България - Георги Ранделов.

Компанията открива центъра с няколко стотици работни места в София като част от своите глобални инвестиции във възможностите за предоставяне на услуги за управление на бизнес процеси. От услугите на центъра ще се ползват компании, които аутсорсват своите дейности в сферата на доставките, финансите и счетоводството, с цел да оптимизират своя бизнес и да реализират растеж.

Новата структура ще обслужва както местни клиенти от Централна и Източна Европа, така и глобални – от Северна и Южна Америка и Азия и ще им помага да подобрят скоростта, с която техните продукти се появяват на пазара, времето за реакция, удовлетвореността на потребителите и производителността, уточниха от IBM.

MBPS ще обслужва клиенти на няколко езика, сред които немски, италиански, португалски, испански, френски, холандски и някои скандинавски езици. Чрез аутсорсинг на сложни бизнес процеси, клиентите имат възможност да се фокусират върху своята основна дейност, да спестяват разходи и оптимизират своите технологии за постигане на растеж, посочиха от IBM.
Подобни центрове за управление на бизнес процеси оперират в Аржентина, Китай, Унгария, Индия и САЩ.