Фенове от цялата страна се събраха днес в Арена Ботевград. Варна, Русе, Ямбол, Самоков, София и Ботевград седнаха да разговарят заедно очи в очи, а причината е международен проект на БФБ „Фенове срещу насилието“. Събитието бе открито от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов и президентът на БФБ Георги Глушков, който заяви, че мореприятието не случайно в Ботевград, защото има специален сантимент към този град, а на мероприятието вижда фенове от своето време.


Мениджърът на проекта Тодор Колев представи същността му пред феновете от почти всички отбори е мъжкото и някои от женското първенство. Партньори на страната ни са федерациите на Турция, Литва, Испания и Хърватия. Колев представи анализ от анкети между 704 фенове, проведени в цяла България. Резултатите сочат, че най-посещавани мачове при мъжете са тези на Балкан, които имат средно по 850 зрители на среща. Шампионът Лукойл Академик е втори, но е посещавам в пъти повече като гост, отколкото като домакин.  При жените най-посещавани са мачовете на Хасково, Дунав и Монтата.


Данните сочат още, че 62% от мачовете са посещавани от мъже и около 38% от жени. Около 45% от тях са с висше образование. Основна роля за изграждането им като феновете са родители и приятели. Основна форма на подкрепа според допитването (80%) е посещаването на домакински мачове. По-значими за феновете е, че се чувствам горди и съпричастни към отбора и създаване на социални контакти. Най-чести прояви на агресия са обидни скандирания, като другите форми у нас са с доста по-нисък процент. Водеща причина за агресия е поведението на съдиите – близо 70% са посочили той отговор. 50% е провокацията на други фенове и 45% - употреба на алкохол. 83% проявяват толерантно и само 17% са твърдо против. На другия полюс е отношението към наркотиците.